DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Rutina și modul în care aceasta ne transformă în zombies fără voință

Rutina

Rutina și modul în care aceasta ne transformă în zombies fără voință

Rutina pare a fi bună. E o sumă de obiceiuri. Sau de ritualuri zilnice. Care ne intră în sânge. Oferindu-ne senzația de CONFORT. Și iluzia unei stabilități.

În realitate, rutina e șarpele ascuns în iarbă. Extrem de periculos pentru că rămâne nedescoperit. Și care te ține captiv în convingerea că el nu există.

Rutina și scamatoriile elevilor

Când eram elev, mă distram în pauze cu o mică scamatorie. Puneam o cutie de chibrituri pe marginea catedrei. Și îl provocam pe un coleg la un test. De la 3 pași distanță, colegul trebuia să se apropie și să dea un bobârnac în aer, la cât mai mică distanță de cutie.

După fiecare lovitură, colegul se întorcea la locul inițial, făcând 3 pași înapoi. Apoi iar trei pași înainte și iar un bobârnac pe deasupra cutiei.

Asta se făcea de 20 de ori. Iar la a 21-a lovitură, sarcina colegului era să lovească discret marginea de sus a cutiei, doborând-o.

Însă după 20 de ratări INTENȚIONATE, a 21-a lovitură avea tendința să fie IDENTICĂ! Și spre deliciul privitorilor, era tot un rateu!

Era extrem de dificil ca după 20 de lovituri ratate cu intenție, să lovești încă o dată într-un mod DIFERIT! Tocmai ai creat RUTINA ratării! Și ai tendința să o păstrezi și când ai sarcina să nimerești!

Rutina e un tipar păgubos!

La fel stau lucrurile cu orice altă activitate. După ce o practici în mod repetat, ea devine TIPAR COMPORTAMENTAL. Și înlocuirea acestuia devine DIFICILĂ!

Ambițioșii care doresc să deschidă firma lor, și aleg să se angajeze mai întâi, vor tinde să rămână ANGAJAȚI! Și vor amâna ani la rând sau zeci de ani deschiderea afacerii lor!

Studenții care ALEG să învețe, urmând să profeseze DOAR DUPĂ ce termină facultatea, adesea rămân șomeri! Sau ajung să lucreze în alte domenii în majoritatea cazurilor!

Soția care are un soț alcoolic și violent, deși își dorește să divorțeze, va face adesea pasul după 10-20 de ani de eforturi și riscuri inumane! Sau nu îl va face niciodată! Preferând să sufere crunt!

Românul plecat din țară să muncească pentru a strânge bani va rămâne acolo zeci de ani, chiar dacă nu a strâns nimic! Fixat pe grijile zilnice, va UITA scopul propus inițial!

Rutina e greu de schimbat!

Odată intrat în rutină, ai un fals sentiment de SIGURANȚĂ. Care te blochează în ea. Și din care vei ieși DOAR cu sprijin. Mereu cu mare DIFICULTATE!

Făcând ZILNIC exact aceleași lucruri, ele devin un RITUAL. Un automatism. Care îți dă o oarecare senzație de bine. De ușurință în muncă sau acțiune.

Problema e că te transformi în roboțel. În persoană care MUNCEȘTE, nu gândește! A cărei singură grijă e să facă mâine exact aceleași lucruri pe care le-a făcut și ieri. Și pe care le face și azi!

Odată ROBOTIZAT, creierul devine LENEȘ. Și incapabil să mai răspundă la PROVOCĂRI! Abilitatea acestuia de a se ACTIVA scade mult. Creativitatea se atenuează treptat, până dispare!

În lipsa unor provocări, EFORTUL MENTAL e redus la minimum. Dând IMPRESIA de ergonomie. Adică de economie de energie!

Însă așa cum un mușchi nefolosit se atrofiază, la fel e și cu GÂNDIREA creativă! Dacă nu e necesar să o folosim, ea ADOARME.

Rutina e păguboasă!

Când ai devenit ROBOT, nu mai folosești creierul. Sau mai exact, renunți la CREATIVIOTATE și la VOINȚĂ. Mai utilizezi doar experiențele devenite OBICEI.

Intri într-o CUTIE. Și asemenea unui HAMSTER captiv în cușcă, alergi mereu. Însă alergi în interiorul unei roți care se învârte. Și practic rămâi PE LOC! Oricât de repede te-ai mișca!

Atenția ta e focalizată pe ALERGARE. Și nici măcar nu îți dai seama că BAȚI PASUL PE LOC! Efortul făcut pentru a crește VITEZA te împiedică să vezi lipsa unei DIRECȚII.

Este evident că REZULTATELE astfel obinute sunt nule. Sau nesemnificative, comparativ cu ce și cât POȚI face! Doar că nu ai TIMP să vezi asta!

Trăiești cu CONVINGEREA că dai totul. Și că faci eforturi mari să te grăbești! Fără ca să îți dai seama că progresul e minim sau nul!

Partea interesantă e că rareori te mai poți opri! Fiind deja CAPTIV în roata respectivă. Asemenea hamsterului care fuge pe roata lui.

Rutina și criza!

Orice criză e dureroasă. Pentru că tinde să spargă RUTINA! Și îți dă senzația de DISCONFORT. Sau mai exact, că nu mai e vașabil AZI ce era valabil IERI!

Schimbarea DOARE. Deoarece CREIERUL tău se obișnuise să nu mai GÂNDEASCĂ. Ci să urmeze, AUTOMAT, tiparele deja bine cunoscute! Și repetate des, până la automatizare!

Însă când zona de confort dispare, ai de ÎNCEPUT să și gândești. Ai de făcut un EFORT MENTAL. Și de CĂUTAT SOLUȚII.

Unul din rolurile mele e să discut cu persoanele SĂNĂTOASE CLINIC, dar aflate în momentele de CRIZĂ existențială. Pe care le ajut să devină deschise la ideea de A CĂUTA SOLUȚII.

Incapacitatea lor de a înțelege că zona de confort nu mai există necesită răbdare. Nu contează că e vorba de pierderea unei slujbe, a unui partener sau a unor funcționalități.

Rutina împiedică creșterea!

Dacă rutina te ține blocat, și CRIZA sparge rutina, rezultă că CREȘTEREA apare doar din CRIZE! Care sunt NECESARE pentru a sparge zona de confort aparent!

Dacă rutina îți dă un sentiment de falsă siguranță, criza te face să te simți NESIGUR. Însă e singurul mod care te poate provoca să și GÂNDEȘTI out of the box.
Adică să ieși din CUTIA în care te-ai auto-blocat! Și care te transformase în zombie. În robot care REFUZĂ să își folosească RESURSELE.

Și aici vorbim de cele mai prețioase resurse! Cum ar fi, de exemplu, GÂNDIREA CREATIVĂ! Astfel se explică de ce oameni competenți ajung să muncească în posturi mult sub nivelul lor!

Rutina se sparge greu

Atașamentul tău față de rutina zilnică e incredibil de puternic! Slujba toxică și prost plătită, cu șefi abuzivi, îți dă SENTIMENTUL, fals, că e A TA.

Și apare un simț al PROPRIETĂȚII. Bazat pe credința ta că o meriți. Și că dacă o frecventezi zilnic, e A TA. Uiți că e asemenea unei CASE luate în chirie. Pe care o PIERZI imediat ce nu mai poți plăti chiria!

Partenerul toxic provoacă și el DEPENDENȚĂ. Și trăiești cu CONVINGEREA că e AL TĂU. Că ești proprietar pe persoana sa! Neglijând faptul că e om liber, care poate DECIDE singur unde și cu cine vrea să trăiască!

Un pantof vechi poate să arate inestetic. Dar este mult mai confortabil decât orice pantof nou! Așa că e normal să te atașezi de el. Însă e anormal să îl mai porți și când s-a rupt. Și vârfurile degetelor îți ies prin el!

Știi bine că țigara, sau orice alt viciu, îți face rău. Și că e chestiune de TIMP să te îmbolnăvești. Ți-ai jurat că te lași de fumat, dar fără succes. Cel mai greu e să spargi RUTINA zilnică! Și numai după ce reușești asta, te poți gândi serios la o schimbare.

Rutina are părți bune și rele

Rutina nu e rea. Pe termen scurt, te ajută la economisirea de energie. Însă pe termen lung te plafonează. Te transformă în zombie. Și îți atenuează mult VOINȚA.

Cu cât te-ai scufundat mai mult în ea, cu atât ești mai leneș. Și mai lipsit de inițiativă. Orice schimbare ȚI SE PARE a fi un pericol. Și o vei evita.

Vei refuza obsesiv chiar și SCHIMBAREA în bine! Sau o schimbare strict necesară! Deoarece e ceva NOU. Pe care îâl PERCEPI a fi nesigur!

Personal, am ALES să ofer o primă discuție GRATUITĂ oricui o va CERE printr-o simplă înscriere (cu un simplu clic AICI). Deoarece am ÎNȚELES cât de mare este FRICA TA de ceva nou!

Nu e nimic nou să DISCUȚI cu cineva. Indiferent de profesia acestuia. Poate să fie și ministru, sau general în poliție. Nu vei păți nimic!

Însă dacă ani la rând ai discutat doar cu familia, colegii și amicii apropiați, vei EZITA la maximum să discuți cu mine! Dacă descopăr ceva la tine? Și dacă îți pun o ETICHETĂ? Temerile IRAȚIONALE te împiedică să faci UN PAS spre altceva.

Însă tocmai această discuție este cea care îți poate deschide ochii. Și te poate determina SĂ VREI MAI MULT. Mai exact, să îți dorești să ÎNȚELEGI cum funcționezi la nivel de creier subconștient.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *