DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Umilirea poate fi folosită de psihopați ca tactică de manipulare

Umilirea

Umilirea poate fi folosită de psihopați ca tactică de manipulare

Umilirea funcționează! Au demonstrat-o toți dictatorii, fără excepție! Și chiar dacă unii oameni o consideră o tragedie, la masele largi ea prinde bine.

Umilirea se transformă în durere sufletească

Umilind pe cineva, îl devalorizezi. Până la nivelul la care faci sufletul să doară! Iar cel umilit să își dorească să moară! E apogeul degradării umane!

Și e atât de ușor să îți folosești puterea pentru a umili semenii mai slabi! Însă ca să POȚI face asta, trebuie să fii PSIHOPAT!

Un om obișnuit va evita să își folosească puterea pentru a umili! Una e să domini o persoană, și cu totul alta e să o umilești!

Una e să conduci, să determini persoana respectivă să se comporte avantajos pentru tine, și alta e să o obligi. Iar modul în care acea persoană SE SIMTE determină nivelul de umilință!

Umilirea celor slabi e la ordinea zilei

Pare a fi selecție naturală. Cei puternici umilesc și cei slabi suportă. Așa a fost de câmd lumea. Puterea neîngrădită, lăsată liberă, a dus la abuzuri.

Însă CIVILIZAȚIA umană pretinde că a depășit acel moment. Și că a redat omului DEMNITATEA. Opusul umilinței. Sistemele democratice PRETIND că suntem EGALI măcar în fața legii.

În realitate, abuzurile continuă. Și majoritatea oamenilor se ADAPTEAZĂ la ele, după modelul SINDROMULUI BROAȘTEI FIERTE (vezi articolul aici).

Cei puțini, care iubesc LIBERTATEA și demnitatea umană vor fi SENSIBILI la umilințe. Și vor lupta mereu pentru drepturile lor.

Însă cei mai mulți sunt OBIȘNUIȚI cu umilirea încă din copilărie. Crescând în familii disfuncționale, cu violență verbală și fizică, ei consideră că e normal să fie ABUZAȚI.

Abuzul face parte din sistemul lor de valori, și e văzut ca fiind o normalitate! Prin urmare, ei se vor OBIȘNUI cu el. Și se vor adapta rapid la umilirea suferită!

Umilirea ne afectează pe toți!

Chiar dacă umilirea e a doua ta natură, ai acceptat-o ca pe o normalitate, și e singurul mod cunoscut de tine din copilărie, tot SUFERI dacă ești umilit!

Doar că trăiești cu CONVINGEREA disfuncțională că așa trebuie să se întâmple lucrurile. Și că trebuie, cică, să taci! Pentru că nu ai ce face!

Dacă însă ai crescut într-un mediu sănătos, ai fost apreciat, și ai o STIMĂ DE SINE echilibrată, umilirea va fi dureroasă pentru tine! Și vei face un efort să o eviți.

Suferința generată de umilirea ta se va transforma într-o MOTIVAȚIE puternică de a SCHIMBA ceva în viața ta! Și adaptarea va veni sub forma EFORTULUI permanent în acest sens!

Umilirea și totalitarismul

Se spune că Stalin a luat o găină, i-a smuls penele, provocându-i dureri mari, și apoi a hrănit-o cu boabe de grâu, de față cu mai mulți membri de partid. Spre uimirea acestora, găina a mâncat boabele, și a devenit atașată de Stalin!

Explicația pe care dictatorul a dat-o e că poți umili oricât de mult pe cineva, poți să-i provoci durere, dar dacă îi dai de mâncare te va urma!

Și la durerea fizică are dreptate. Durerile fizice trec în timp. Însă umilirea sufletească a cuiva poate crea o RANĂ EMOȚIONALĂ care să rămână nevindecată zeci de ani! Sau toată viața!

Supraviețuitorii lagărelor naziste au trecut peste foametea de acolo, rănile lor fizice s-au vindecat în câteva luni, dar UMILIREA suportată atunci nu s-a uitat niciodată.

Chiar și nepoții victimelor încă au dureri sufletești majore doar la amintirea tragediei transgeneraționale prin care au trecut strămoșii lor!

Umilirea ca tactică de manipulare politică

Politicienii versați știu că voturile nu vin de la oamenii echilibrați! Care vor vota atent! Ci de la cei UMILI. Lipsiți de STIMĂ DE SINE (vezi articolul despre MANIPULAREA OMULUI PRIN REDUCEREA ARTIFICIALĂ A STIMEI DE SINE).

Cu cât umilești mai mult oamenii, îi devalorizezi și le știrbești mai mult stima de sine, cu atât vor fi mai speriați. Și mai dispuși să își voteze AGRESORII!

Ceaușescu știa asta. Și întreruperile de curent electric în serile de iarnă nu aveau ca scop mult trâmbițata economie de electricitate! Ci erau doar simple demonstrații de forță. Făcute cu scopul de a umili și descuraja populația.

Liderii care i-au urmat fac la fel. Taie salarii, introduc legi restrictive, mențin funcționarii corupți care fac fac abuzuri sau fură ordinar averea statului. Fără ca asta să le afecteze prea mult rezultatele voturilor.

Oamenii umiliți, speriați și dezorientați, cu AVERSIUNE față de politică, merg totuși la vot! Așa li s-a spus! Și votează mecanic doar unul din primele 2-3-4 partide. Singurele de care au auzit, fără să vrea.

Ei nici nu știu măcar că există alte posibilități, deoarece sunt prea descurajați ca să se mai informeze! Umilirea lor a funcționat, după modelul lui Stalin cu găina!

Umilirea prin învinovățire

În relațiile de cuplu sau în relația părinte-copil, umilirea e des folosită. Și învinovățirea celuilalt, devalorizarea lui și acuzarea de propriile defecte e la ordinea zilei.

Copilul e mereu vinovat de notele de la școală. Deși profesorii au și ei zile proaste, sau doresc să își IMPUNĂ disciplina UMILIND copilul prin note sau lucrări de control date ca pedeapsă!

Ulterior, în relația de cuplu, modelul disfuncțional va fi folosit! Atacarea permanentă a partenerului, devalorizarea lui, învinovățirea pentru propriile defecte se cam practică!

Adesea, soția alcoolicului va fi gata să jure că problema (pur MEDICALĂ) a soțului e numai din vina ei! Un motiv în plus ca să rămânî CAPTIVĂ zeci de ani în relația de cuplu abuzivă!

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *