DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

7 prejudecăți larg răspândite despre psihoterapie

Prejudecăți

7 prejudecăți larg răspândite despre psihoterapie

Prejudecăți există în orice domeniu, dar psihicul uman este campion. Motivele constă în FRICA de bolile psihice, de a nu fi diagnosticat, etichetat sau devalorizat, pe de o parte, și zvonurile lansate de regimurile autoritare în care am trăit, pe de altă parte.

1. Prejudecăți bazate pe frica de diagnostic

Persoanele cu probleme psihiatrice severe au comportamente șocante, imprevizibile și adesea periculoase pentru ele sau pentru cei din jur. De unde și CONFUZIA între bolile psihice și comportamentele disfuncționale.

Dacă bolile psihice afectează undeva la cel mult 5-10% din populație, tiparele de comportament dezadaptative, limitative sau tulburările de comportament sunt prezente la toată lumea!

Diferă doar frecvența lor, amplitudinea și intensitatea unor simptome! Cu toții ne enervăm, FĂRĂ EXCEPȚIE! Doar că unii mai des, alții mai rar. Unii moderat, alții extrem de intens. Unora le trece repede, altora mai lent.

Avem cu toții momente temporare de DEZECHILIBRU, cu simptome care pot aminti de unele tulburări prezente în bolile psihice. Dar e vorba de cu totul altceva!

Bolnavul psihic nu realizează ce se întâmplă, în timp ce omul sănătos e perfect CONȘTIENT de propriile reacții. Chiar dacă pe moment își pierde capul, după ce se calmează știe exact că a greșit. Și adesea repară erorile proprii.

Deci în ciuda unor reacții ASEMĂNĂTOARE, oamenii sănătoși nu au de ce să se teamă de diagnosticul unor boli grave pe care cineva l-ar putea pune!

2. Prejudecăți bazate pe părerea celor din jur

Principalul instrument de OPRESIUNE al unui regim totalitar de stânga nu este forța. Cu excepția fazelor inițiale, când cei care se opun regimului sunt duși în lagăre, arestați sau împușcați pur și simplu, ulterior regimul se bazează pe FRICĂ.

Presiunile grupului sunt principalele instrumente de TORTURĂ psihologică utilizate de regimurile de stânga. Îndoctrinarea cu teorii, cu concepții favorabile regimului și IMPUNEREA lor cu forța tuturor indivizilor necesită multă MANIPULARE psihologică.

Nu interceptarea telefoanelor și urmărirea dizidenților sunt metodele de bază ale terorii. Co PROPAGANDA larg răspândită.

Iar principalul efect al ei este inducerea FRICII. Pe care presiunea GRUPULUI o va duce la extrem! Principala temere folosită de manipulatori este de a fi EXCLUS de către grup.

Iar eticheta de bolnav psihic, obținută uneori cu complicitatea unor medici psihiatri, poate deveni în astfel de regimuri politice, un instrument util pentru instaurarea terorii.

Odată etichetat de un medic psihiatru, riscai EXCLUDEREA din societate și STIGMATIZAREA. Fără să aibă importanță dacă diagnosticul era corect, sau doar un gest politic.

3. Prejudecăți bazate pe lipsa de informație

Odată captiv în dezinformare, e ușor să confunzi un episod deprimant cu o depresie. Chiar dacă episodul respectiv durează câteva ore, în loc de LUNI DE ZILE cât durează o depresie autentică.

Iar necunoașterea duce ușor la acceptarea dezinformării. Doar că azi, când ai acces la INTERNET, ești la o căutare pe google distanță de informația dorită!

Astfel că lipsa de informație presupune fie ignoranță, fie superficialitate, fie focalizare excesivă pe altceva mai puțin important. Nici unul din aceste comportamente nu e boală, nici diagnostic psihiatric. Dar toate te pot afecta la nivel cognitiv.

4. Prejudecăți bazate pe înțelegerea eronată a unor texte

Dacă nu ai pregătire de specialitate, și vei citi un diagnostic al unei boli psihice pe internet, e posibil să ai SENZAȚIA că te regăsești acolo! Și tocmai lipsa de pregătire te poate face victimă a înțelegerii eronate a unor lucruri!

Dar ai libertatea să te informezi, să cauți sau să întrebi! Tot ce ai de făcut este să CERI, și ți se va da! Personal, de exemplu, ofer GRATUIT o întreagă ședință de o oră, în care clientul are libertatea să ÎNTREBE orice! Fără obligații ulterioare! Clic aici

Însă frica e cea care ne determină să refuzăm să căutăm mai mult. Dar numai cine CAUTĂ, va găsi!

5. Prejudecăți bazate pe știri false – fake news

Contrar prejudecății larg răspândite, știrile false nu sunt produse de oameni lipsiți de informație. Ci sunt lansate deliberat de GUVERNE pentru a dezinforma. Producerea lor costă mult, și se face cu un scop foarte clar.

Însă ele sunt elaborate de specialiști în psihologie și în dezinformare a maselor! Astfel că PUTEREA lor manipulatoare este enormă!

În acest moment, avem puține mijloace de a distinge informația falsă și manipulatoare de cea adevărată! Deoarece o astfel de știre, menită să intoxice, să sperie și să demoralizeze populația ȚINTĂ, va fi lansată CONCOMITENT pe mai multe canale media!

Astfel că o căutare pe Google va avea ca rezultat exact ACEEAȘI știre falsă, dar prezentă în multe alte locuri! Motiv pentru care e de preferat să apelați la un profesionist independent pentru a verifica știrea.

6. Prejudecăți bazate pe CONFIRMAREA SOCIALĂ de pe rețelele de socializare

În grupurile de pe Facebook, de exemplu, se obișnuiește să se ceară sfatul persoanelor cu aceeași problemă! Un depresiv se va simți mai bine dacă în loc să apeleze la terapeut, cere sfatul unui ALT DEPRESIV!

La fel se întâmplă și la alte afecțiuni, fie ele fizice, fie psihice. Ne place să primim CONFIRMAREA SOCIALĂ. Adică DOVADA că și altora li se întâmplă. Precum și ce au făcut alții pentru a rezolva problema.

SPIRITUL DE TURMĂ, specific animalelor, este încă puternic imprimat în modul nostru de funcționare. Fapt care ne face și mai ușor de manipulat!

Însă când e vorba de PSIHIC, unde PERSONALIZAREA e baza, a te lua după ce zic alții e un reper extrem de relativ. Aceeași etichetă, același diagnostic, poate însemna DIFERENȚE URIAȘE între probleme, originea lor și modul de a le soluționa.

Așa că o convingere DISFUNCȚIONALĂ, bazată pe experiența personală UNICĂ,  a unei SINGURE persoane, poate deveni ușor MODEL social pentru multe alte persoane credule!

7. Prejudecăți induse de marketing

Puterea manipulatoare a marketingului este în floare. Costurile sale sunt tot mai mici, iar masele la care acesta ajunge sunt tot mai largi. Motiv pentru care manipularea e folosită pentru a profita financiar.

Și atunci vânzătorii de iluzii oferă PROMISIUNI fără acoperire. Pretinzând că dacă o METODĂ a dat rezultate la unii, va da neapărat rezultate și în cazul tău!

Acest lucru e valabil la satisfacția cu privire la bunuri fizice, obiecte sau filme artistice. Nicidecum nu la corectarea unor comportamente nedorite, gestionarea unor emoții sau stări!

Însă oamenii se înghesuie să cumpere SUROGATE, cursuri online, filme sau metode promovate iresponsabil. Refuzând adevărul incomod, că PROCESUL necesar este PERSONALIZAT, unic, irepetabil și imposibil de COPIAT.

Dar și acest pas este uneori necesar. Este nevoie să testezi mai întâi ceea ce NU FUNCȚIONEAZĂ, pentru a lua decizia de a accesa și PROCESUL AUTENTIC (detalii despre acesta poți cere înscriindu-te aici pentru o discuție gratuită)

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *