DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Alianța terapeutică stă la baza REZULTATELOR în terapie

Alianța terapeutică

Alianța terapeutică stă la baza REZULTATELOR în terapie

Alianța terapeutică este, de departe, cel mai important factor în terapie. Și principalul predictor al succesului acesteia! O adevărată fundație pe care se va construi mai târziu întregul proces terapeutic. Ca definiție, este acea CONEXIUNE INTERUMANĂ care se formează între terapeut și clientul cu care lucrează.

Insist în mod deosebit pe termenul CLIENT, și resping termenul PACIENT! Deoarece alianța terapeutică se întemeiază pe un statut de EGALITATE. Orice tentativă a terapeutului de a se considera SUPERIOR, mai presus de CLIENT, duce la ruperea acestei ALIANȚE. Și la apariția fenomenului care în psihologie se numește REZISTENȚĂ. De fapt o formă subconștientă de RESPINGERE a unui terapeut de către clientul cu care lucrează!

Alianța terapeutică se construiește cu pași mici!

Orice client este, la început, neîncrezător. Intră într-o locație străină, și discută cu o persoană necunoscută, care își asumă rolul de terapeut. Inegalitatea este evidentă de la început. Iar dacă locația este într-o policlinică sau un spital, inegalitatea e și mai evidentă! Clientul devine PACIENT, și se simte, pe bună dreptate, în INFERIORITATE! Este exact ceea ce ar trebui evitat, să DEVALORIZĂM CLIENTUL. Care și așa experimentează un DISCONFORT major, sau chiar o SUFERINȚĂ dureroasă! Fiind, astfel, mult mai VULNERABIL!

Dacă mai adăugăm și RUȘINEA, disconfortul creat de faptul că este nevoit să-și RECUNOASCĂ și să-și ACCEPTE vulnerabilitatea, avem deja tabloul complet al BLOCAJULUI MENTAL pe care îl întâmpină orice persoană forțată să accepte rolul de PACIENT!

Alianța terapeutică înseamnă RECIPROCITATE!

Alianța terapeutică nu poate fi construită unilateral de terapeut! Ci este o RELAȚIE bilaterală! În care ambele părți, terapeut și client, participă ÎN MOD EGAL. Dacă din diverse motive CLIENTUL se simte INFERIOR, apare REZISTENȚA. Iar alianța terapeutică nu se mai formează! Iar în acest caz, destul de des întâlnit în practică, ședințele costisitoare de terapie devin practic INUTILE. Clientul începe să ascundă aspecte importante din trecutul său, să poarte măști sociale, și să blocheze, la nivel subconștient, procesul terapeutic în sine! Astfel, terapeutul se rupe practic de client, și gândurile sale fug în altă parte! Iar clientul SIMTE asta, și fuge tot mai departe de esența procesului!

Alianța terapeutică este bazată pe încredere!

Dacă din diverse motive, cum ar fi percepțiile subiective ale clientului sau ale terapeutului, lipsește ÎNCREDEREA în PERSOANA interlocutorului, alianța terapeutică nu se mai formează! Inegalitatea și sentimentul de INFERIORITATE pe care clientul îl poate simți în prezența terapeutului, sunt adevăratele BLOCAJE MENTALE care nu permit să se formeze alianța terapeutică atât de necesară oricărui proces terapeutic!

Un bun terapeut va reuși să se poziționeze pe picior de EGALITATE cu clientul său. Să-i ofere respect, și sentimentul de siguranță. Astfel încât să poată câștiga încrederea acestuia. Abia după ce există ÎNCREDERE RECIPROCĂ, începe să se formeze și RELAȚIA terapeutică. Ambele părți implicate în terapie își expun SCOPURILE. Tot mai clare și mai bine definite. Abia atunci procesul terapeutic bazat pe o alianță terapeutică autentică poate începe.

Alianța terapeutică se formează în timp!

Uneori, alianța terapeutică apare din primele clipe. Chimia potrivită, statutul social, tonul vocii și intuiția ne ajută să ne evaluăm mai repede și mai ușor interlocutorul. Și să-i acordăm, (sau nu!) ÎNCREDEREA noastră. Alteori, clientul este reticent. Mai ales dacă are o anxietate socială crescută, sau a suferit decepții în relațiile cu semenii, va avea tendința de a fi rezervat, ezitant și va evita implicarea într-o nouă alianță! Teama de eșec, de a fi din nou rănit, sau înșelat în așteptări, poate fi un autentic blocaj mental și emoțional.

Alianța terapeutică presupune în primul rând depășirea blocajelor emoționale. Și recâștigarea ÎNCREDERII clientului mai întâi în propria persoană. Și apoi în capacitatea terapeutului de a oferi sprijinul necesar.

Alianța terapeutică poate facilita miracolul terapeutic

În urma formării relației de ÎNCREDERE RECIPROCĂ dintre terapeut și client, încep să apară, în timp, și REZULTATELE. Singurele care de fapt contează! În lipsa lor, terapia își pierde sensul! Iar prezența lor este adesea percepută ca fiind un adevărat MIRACOL. Atât de către client, cât și de către terapeut!

Transformările care au loc în viața clientului sunt uneori atât de surprinzătoare, încât nici o explicație logică sau rațională nu le poate explica în totalitate. Este latura SPIRITUALĂ a terapiei! Cea care de fapt acționează subtil, subconștient și uneori chiar miraculos.

Sunt adeptul zicalei: Eu nu cred în miracole, dar le creez!

Pare un paradox. De fapt nu creez propriu zis miracolele, ci doar le ofer un cadru în care ele pot avea loc! Adică o alianță terapeutică formată împreună cu clientul meu. Și bazată pe DORINȚA acestuia de a progresa. Și pe tehnicile, metodele și instrumentele moderne, de ultimă oră, pe care le pot pune la dispoziția sa. Care pot fi utilizate eficient doar dacă reușim să formăm, împreună, atât de necesara alianță terapeutică!

Pentru a evalua șansele de a crea această alianță, ofer gratuit prima discuție, oricui o solicită în mod corespunzător (clic aici). Urmând să cooperăm doar dacă avem chimia potrivită. Și șanse reale de a forma împreună alianța terapeutică. Singura care oferă șanse mari să ducă la obținerea unor REZULTATE miraculoase.

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *