DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Cea mai dificilă profesie din lume sau arta de a-i spune unui ignorant că greșește

Ignorant

Cea mai dificilă profesie din lume sau arta de a-i spune unui ignorant că greșește

Ignorant nu înseamnă prost sau neșcolarizat. E plină lumea de ignoranți cu doctorate, cu studii și cu funcții importante. Unii dintre ei sunt chiar extrem de inteligenți, tehnic vorbind! Motiv pentru care ignoranța lor este adesea MASCATĂ. Însă ea există, și lucrează, indiferent cât pe groasă ar fi masca. Și câte eforturi se fac pentru ascunderea sub ea!

Ignorant e cel care suferă!

Întrucât termenul de IGNORANT e mai greu de definit clar, l-aș caracteriza mai degrabă prin SUFERINȚA din spatele lui!

Întotdeauna cel care IGNORĂ legile naturii, de exemplu, va suferi crunt. Fără să conteze statutul social, banii sau puterea de care dispune.

Ignorant e și cel care minte. Și aici mă refer mai ales la cel care își minte PROPRIA PERSOANĂ. Fapt care duce, invariabil, la SUFERINȚĂ.

Poți oricând ascunde ADEVĂRUL, dar nu te poți feri de CONSECINȚELE acestei fapte!

Ignorant e fiecare dintre noi, pentru că fiecare SUFERĂ, în felul său! Iar NIVELUL de SUFERINȚĂ este INDICATORUL cel mai fidel al NIVELULUI DE IGNORANȚĂ!

Ignorant e cel care se minte!

Un om care minte vrea de fapt să FUGĂ de realitate. Motiv pentru care se ASCUNDE într-o ILUZIE. Sau are, în cazurile grave, o halucinație sau un delir.

Însă în majoritatea cazurilor, nu avem delir sau halucinație! Ci doar câte o măruntă CONVINGERE eronată, dezadaptativă, disfuncțională. Suficientă pentru a ne da peste cap toată direcția! Asemenea unui cui bine înfipt într-un cauciuc.

Iar studiile cercetătorilor în psihologie arată clar că TOȚI MINȚIM. Fără excepție, și destul de des. Și concluzia logică a acestui fapt este că TOȚI SUFERIM. Tot fără excepție! Doar că unii excelează la ambele.

Însă dacă reușim, prin PREGĂTIRE, antrenament, coaching și psihoterapie să REDUCEM numărul, frecvența și intensitatea MINCIUNILOR proprii, cedează substanțial și nivelul nostru de SUFERINȚĂ!

Ignorant poate fi oricine!

E plină lumea de EXPERȚI în diverse domenii profesionale. Însă marea majoritate a acestor mici genii sunt lipsite de cele mai elementare cunoștințe de PSIHOLOGIE APLICATĂ! Motiv pentru care și ei SUFERĂ crunt!

Pot fi, de exemplu, expert în motoare în patru timpi, capabil să înțeleg cum funcționează ele. Sau în informatică, programare și computere. Dar totodată să fiu și total INCOMPETENT cu privire la gestionarea EMOȚIILOR, REACȚIILOR și STĂRILOR mele interioare!

A fi medic, psiholog, patron sau director de firmă mare nu te scoate neapărat din IGNORANȚĂ. Ci doar certifică o competență de top într-o nișă extrem de îngustă dintr-un anumit domeniu!

Un medic poate fi expert în boli virale, sau ortopedie, sau optică, dar incapabil, de exemplu, să gestioneze corespunzător relația sa cu soția, copiii săi, sau cu propriii părinți!

Și cu cât e mai genial, mai competent și mai bine pregătit omul în domeniul său profesional, cu atât va avea TENDINȚA, oarecum naturală, de a se CREDE expert în toate. Ignorând ALTE aspecte extrem de importante ale propriei sale vieți personale!

E plină lumea de savanți, genii neînțelese, care sunt incapabili să comunice corespunzător cu colegii, subordonații sau propria familie! La fel stă treaba și în cazul MANAGERILOR de top, care conduc sute sau mii de oameni! Dar nu reușesc, cel mai adesea, să aibă o relație acceptabilă nici măcar cu PROPRIA PERSOANĂ!

A fi ignorant e o etichetă

Una ascunsă sub un strat gros de super-competențe. Ceva de genul: Nu îmi pot controla nervii, furia, izbucnirile, dar sunt geniu în fizică nucleară! Așa că NIMENI nu îmi poate contesta valoarea! Motiv pentru care mă voi pregăti să fiu și mai bun. Dacă se poate chiar PRIMUL din țara mea, sau din lume.

De fapt, e un simplu MECANISM DE COMPENSARE. Un mod elegant de a fugi de o realitate nedorită. O tentativă nereușită de a evada din propria ignoranță. Și a o ascunde și mai puternic sub stratul tot mai gros de expertiză profesională!

Ignorant e mai ales cel care CONFUNDĂ propria valoare, propriul umanism, cu simpla PERFORMANȚĂ profesională. Astfel, devine o MARIONETĂ, un simplu INSTRUMENT în mâna celor care îl folosesc. În detrimentul propriei sale vieți personale. Și a propriei libertăți.

A fi ignorant e de fapt o ALEGERE

Pe care o faci chiar TU. Și numai TU. Având la dispoziție LIBERTATEA oferită de LIBERUL ARBITRU. Să poți face ALEGEREA optimă a vieții tale.

Iar tu vei ALEGE corespunzător nevoilor tale doar atunci când ești în totalitate SINCER. Și iei în calcul toate informațiile disponibile.  Nu doar cele care corespund AȘTEPTĂRILOR tale!

Însă din practică, majoritatea oamenilor OPTEAZĂ să AMPLIFICE ceea ce le convine. Și să IGNORE lucrurile care nu le plac! Cum ar fi, de exemplu, acest articol atât de incomod.

Un articol dintr-o revistă mondenă, despre IGNORANȚA sau faptele ALTCUIVA, preferabil o vedetă, ți-ar RIDICA moralul. În timp ce un articol despre TINE și mai ales despre IGNORANȚA TA e deja NEDORIT și interzis.

Orice ignorant autentic e SELECTIV, și părtinitor. El nu vede decât ceea ce el VREA să vadă. Și IGNORĂ, DELIBERAT, ceea ce VEDE, dar nu-i place! Deși ȘTIE, la nivel subconștient, că e NESINCER. Și că ulterior ar putea să SUFERE crunt din cauza propriilor sale minciuni și ignoranțe!

A salva un ignorant de propria ignoranță e cireașa de pe tort!

Nici un expert în informatică, știință sau artă nu stăpânește capacitatea de a SCHIMBA ceva în viața unui IGNORANT. Pentru că acesta va ASCUNDE propria ignoranță. O va NEGA mereu. Și va da mereu vina PROPRIILOR INSUCCESE pe factori exteriori. Sau o va arunca în cârca altor persoane. Fugind de RESPONSABILITATE!

Refuzul asumării RESPONSABILITĂȚII e SIMPTOMUL clar și de necontestat al IGNORANȚEI! Al MINCIUNII și jocurilor histrionice (nesincere și teatrale) menite să ascundă ADEVĂRUL.

Și puțini oameni reușesc să discute cu o persoană și să-i pună în față o oglindă, în care aceasta să VADĂ și mai ales să și ACCEPTE propria IGNORANȚĂ! Aceasta fiind SINGURA cale de a o corecta!

A da jos masca și a-ți accepta ignoranța te salvează de ea!

E un lucru extrem de DUREROS să te privești în oglindă! Te poți simți exact ca și infractorul, care după ce A FURAT, convins că nu l-a văzut nimeni, e pus să vizioneze caseta cu filmul infracțiunii sale!

Tot efortul său de a minți, a masca, a ascunde fapta proprie e zădarnicit pe loc! Însă în cazul infractorului, demascarea sa nu îl ajută la nimic! Își va primi pedeapsa chiar și dacă o recunoaște!

Dar în fața psihologului, lucrurile se schimbă radical. Pus în fața minciunilor pe care tu însuți ți le spui, până ajungi să le și crezi, descoperi că SUFERINȚA ta poate lua sfârșit cu ușurință doar dacă ALEGI să renunți la ele.

Nu te va pedepsi nimeni, așa cum credeai. Nici nu ți se va pune o etichetă dacă vei alege SINCERITATEA. Însă ți se va lua o POVARĂ de pe suflet. Și vei redescoperi că poți TRĂI mai bine, mai împăcat cu tine însuți.

Și nu ai altceva de făcut decât să ALEGI sinceritatea. Să fii sincer TU cu TINE, discutând deschis cu MINE (Clic AICI). Renunțând la statutul de IGNORANT pe care îl aveai, dar refuzai să îl accepți, ascunzându-l. Mai ales când vine vorba de autocunoaștere, inteligență emoțională, autocontrol și generarea unor stări de bine.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *