DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Compatibilitatea în cuplu este importantă în orice căsătorie

Compatibilitatea în cuplu

Compatibilitatea în cuplu este importantă în orice căsătorie

Compatibilitatea în cuplu e cea mai neglijată trăsătură. Deoarece rulăm o convingere ciudată. Trăim cu credința falsă că putem schimba o persoană prin vorbe urâte, critică și scandal! În ciuda faptului că zilnic observăm eșecul acestor metode.

Compatibilitatea în cuplu are la bază mai multe aspecte importante

O anumită structură de personalitate va fi compatibilă cu alta sau nu. Ideea că o persoană se va schimba rapid și radical doar pentru a se adapta la partener este falsă. Însă e prea adânc înrădăcinată în mintea noastră pentru a o conștientiza.

În societățile tradiționale din trecut, unde femeia nu avea drepturi, căsătoria era o tranzacție, și femeia era obligată să se supună. Chiar dacă sacrifica pentru asta fericirea și echilibrul ei.

Azi, dreptul la fericire pare a fi prioritar. Și tot mai puține persoane, în special femei, mai sunt dispuse să-și sacrifice viața și sănătatea proprie doar pentru a suporta o relație disfuncțională. (vezi aici articolul: TE SACRIFICI –  PENTRU CINE?)

Adesea, abilitatea de a-ți reface viața este mai importantă, din punct de vedere al sănătății mentale și fizice, decât capacitatea de a tolera abuzuri sau conflicte interminabile.

Compatibilitatea în cuplu chiar contează!

Un nivel cultural apropiat, un sistem de valori bazat pe similitudini, și un mod de a petrece timpul în mod plăcut cu partenerul de viață sunt semne ale compatibilității.

Orice psiholog specializat în terapia de cuplu poate observa, în doar câteva minute de conversație, dacă există un nivel mai ridicat sau mai scăzut de compatibilitate în cuplu.

Iar cuplurile responsabile verifică nivelul lor de compatibilitate cu mult înainte de a se căsători! Recunosc deschis că nu am întâlnit încă astfel de cazuri, dar ar putea oricând să apară măcar unul 🙂

Testele de personalitate și observațiile unui expert sunt de regulă ignorate complet în fazele de formare și evoluție al unui cuplu. Până în momentul în care divorțul devine o necesitate stringentă. Iar intervenția expertului e deja târzie.

Compatibilitatea în cuplu se construiește și se întreține

Însă nu ia naștere din nimic! Un sistem de valori apropiat, un nivel de toleranță reciprocă și mai ales capacitatea de a depăși problemele existențiale, și a te reface după un eșec, constituie o bază de pornire pentru compatibilitatea în cuplu.

Însă chiar dacă aceste premise există, furtunile oricând pot să apară! Problemele existențiale fac parte din structura noastră umană. Iar capacitatea de a ne adapta la ele și a le depăși este esențială.

Însă puține persoane au răbdarea să se autoregleze, să studieze și să învețe din mers cum să se adapteze la un mediu tot mai ostil. Presiunea psihologică doboară tot mai multe persoane, cu relația de cuplu cu tot.

Compatibilitatea în cuplu are o fundație la bază

Fundație care se cheamă stimă de sine. Un dezechilibru al nivelului de stimă de sine duce, invariabil, la probleme. Iar dacă ambii parteneri au probleme cu stima de sine, conflictele vor fi inevitabile.

Soluția ar putea fi simplă, sub forma echilibrării nivelului de stimă de sine al celor doi parteneri, în mod individual. Și asta ÎNAINTE de a se începe terapia de cuplu! Care poate să urmeze numai DUPĂ ce fiecare din cei doi parteneri și-a armonizat INDIVIDUAL procesul (continuu) de terapie personală! Nici astfel de cazuri nu se întâlnesc prea des, așa că terapia de cuplu e cel mai adesea un eșec.

Cu un nivel de stimă de sine (vezi aici articolul: CUM TE AFECTEAZĂ STIMA DE SINE SCĂZUTĂ) prea scăzut, omul devine conflictual. Și încearcă în permanență să COMPENSEZE lipsurile la nivel emoțional, agresând și învinuind partenerul de cuplu.

Și asta pentru simplul fapt că alte persoane, din exterior, nu ar fi dispuse să suporte aceste comportamente toxice. Iar partenerul e pe post de para-trăsnet.

Compatibilitatea în cuplu nu poate fi lipsită de fundamente

Dacă fundația e slabă, nu are importanță cât de înalt va fi blocul pe care îl vei construi pe ea! Primul pas e să repari fundația, cu pași mărunți, bucată cu bucată! Și asta cu mult ÎNAINTE ca blocul să înceapă să se încline!

Dacă nu reușești să reglezi din INTERIOR autocontrolul, calmul și capacitatea ta de a RELAȚIONA, de a COMUNICA eficient, e inutil să speri că vei salva relația de cuplu! Sau că vei îmbunătăți măcar cu 1% nivelul de compatibilitate din cuplu!

Așa că înainte de a lansa acuzații asupra partenerului de cuplu, ai DATORIA să îți reglezi propriile stări, sentimente și nivelul de echilibru emoțional. Cu un minim de ajutor din partea specialistului, și cu maximum de implicare din partea ta.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *