DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Comunicarea clară și cauza diferențelor dintre ce spun eu și ce înțelegi tu

Comunicarea clară

Comunicarea clară și cauza diferențelor dintre ce spun eu și ce înțelegi tu

Comunicarea clară are mult de suferit datorită unor distorsiuni. Mesajul pornește de la emițător, ajunge la receptor, printr-o cale sau alta, și acolo este INTERPRETAT, deformat, transformat, recepționat superficial și în final distorsionat.

Comunicarea clară are patru elemente:

Cele patru elemente ale comunicării sunt cât se poate de clare:

  1. EMIȚĂTORUL care emite mesajul
  2. RECEPTORUL, care recepționează mesajul.
  3. Un CANAL de comunicare prin care mesajul este transmis
  4. Un MESAJ care este emis, transmis și recepționat.

Comunicarea clară văzută prin prisma celor patru elemente

Adesea, mesajul pornește de la EMIȚĂTOR fiind prost formulat, complicat, ambiguu sau cu limbaj academic sau tehnic, greu inteligibil pentru interlocutor. Problema poate să aparțină și de RECEPTOR! Care fie nu are capacitatea intelectuală să ÎNȚELEAGĂ, interpreteze și decodifice MESAJUL, fie e grăbit, superficial și NEATENT. Sau este DISONANT, și vede doar ceea ce el SE AȘTEPTA să vadă! (Vezi AICI articolul despre DISONANȚA COGNITIVĂ)

Canalul de comunicare e, tehnic vorbind, tot mai clar, tot mai avansat din punct de vedere tehnic. Însă adesea RECEPTORUL are o serioasă incapacitate de a descifra mesajul! Și nu pentru că acesta ar fi cifrat, sau scris în chineză. Ci pentru că resursa de TIMP și ATENȚIE a receptorului este adesea insuficientă.

Oricât de clar ar fi mesajul, el tinde să fie înțeles parțial, incomplet. Sau chiar REINTERPRETAT tendențios de RECEPTOR, din cauza unor factori care țin de personalitatea acestuia.

Comunicarea clară și personalitatea receptorului

Un mesaj ușor de înțeles, transmis foarte clar, scris, ca să poate fi RECITIT de mai multe ori dacă e nevoie, ar trebui, teoretic vorbind, să fie recepționat cu maximă claritate.

Însă rareori se întâmplă așa! Incapacitatea receptorului de a fi ATENT la mesaj, de a aloca suficient TIMP și de a face un EFORT pentru a prelucra informația poate DISTORSIONA serios un mesaj extrem de clar!

Suntem superficiali, suferim de SGA (SINDROMUL GÂNDIRII ACCELERATE – vezi articolul aici), și ni s-a redus mult capacitatea de a mai ACTIVA gândirea critică. Pe care o folosim tot mai rar, deoarece ne grăbim!

Și atunci citim printre rânduri, parțial, superficial, și apoi REACȚIONĂM la ceea ce ni s-a PĂRUT nouă că am citit! Și FILTRĂM informația prin prisma propriilor noastre percepții. Care sub influența unor EMOȚII schimbă înțelesul mesajului. Fără a mai fi capabili să îl analizăm la rece.

Traumele suferite, rănile din trecut și imaturitatea emoțională, dublate de o grabă nefirească sunt specifice oamenilor care nu comunică, ci doar reacționează!

Acest tipar de personalitate este cel care distorsionează cel mai mult un mesaj, și apoi reacționează incontrolabil la el!

Comunicarea clară este mult influențată de viteza de gândire

Singurul psiholog din lume care a luat premiul NOBEL, Daniel Kahneman (Nobelul pentru economie), a scris o carte despre cele două VITEZE de gândire. El explică foarte clar diferențele dintre gândirea rapidă și cea lentă!

O gândire RAPIDĂ e bazată pe tipare, prejudecăți și INTUIȚIE. Adică pe răspunsuri date la nimereală, în funcție de ce CREDEM noi că s-a spus. O folosim în 97% din cazuri.

O gândire LENTĂ, analitică, bazată pe analiza critică a minții, pe informații DETALIATE, și pe prelucrarea lor are cu totul alte rezultate! Dar pentru că necesită EFORT MENTAL, va fi folosită în circa 3% din cazuri.

Însă aceste statistici reprezintă o MEDIE. Multe persoane folosesc gândirea rapidă în peste 99% din cazuri, și unii intelectuali sau profesioniști valoroși ALEG să folosească gândirea lentă în majoritatea cazurilor când au de luat DECIZII importante!

Comunicarea clară e posibilă doar dacă RECEPTORUL este pregătit

Însă într-o lume dezechilibrată, cum este cea de azi, mai ales în orașele mari, capacitatea de ÎNȚELEGERE a unui mesaj este extrem de DETERIORATĂ.

Sub influența bombardamentului cu un EXCES de informații, majoritatea inutile, oamenii își pierd, treptat, capacitatea de TRIERE. Devenind tot mai incompetenți când e vorba să ALEAGĂ CORECT dintre o informație realmente utilă, și una absolut inutilă!

De fapt, în asta constă deosebirea dintre oamenii echilibrați, bine ancorați în REALITATE, și cei pierduți în spațiu, dezorientați. Care trăiesc pierduți în lumea lor iluzorie, la limita extremă a suferințelor sufletești.

Și avem de dezvoltat doar această simplă capacitate de ALEGERE. De triere eficientă a lucrurilor IMPORTANTE pentru noi, și de respingere a celor care nu contează cu adevărat.

Altfel, cădem victime ale dezinformării, și începem să CREDEM lucruri pe care le auzim des, chiar dacă ele nu au o bază reală. Neglijând lucruri esențiale pentru noi, deoarece nu le acordăm ATENȚIA cuvenită.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *