DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

De ce medicul psihiatru este mai solicitat decât psihologul?

medicul psihiatru

De ce medicul psihiatru este mai solicitat decât psihologul?

Medicul psihiatru tratează uneori și 10 pacienți pe oră. Iar psihologul adesea nu are de lucru! Primul folosește medicamente, iar al doilea cuvinte. Iar studiile și cercetările experților arată că ambele, atât medicamentele, cât și cuvintele, pot eficiente în egală măsură în ameliorarea stării de sănătate! Și atunci, de unde preferința românilor pentru medicamente? Mai ales că există multe reacții adverse, halucinații sau tulburări nou apărute în urma tratamentului medicamentos. Și adesea se instalează și dependența!

Medicul psihiatru e eficient 100%!

Medicamentele pe care medicul psihiatru le prescrie au efecte asupra tuturor celor care le consumă. Uneori, sunt necesare doze mai mari, sau medicamentele trebuie schimbate. Însă în final se obțin unele efecte. În sensul că pacientul devine mai calm, mai liniștit, și renunță la comportamentele (auto)distructive sau la agitație. Somnul indus medicamantos are o oarecare putere vindecătoare, prin faptul că organismul odihnit dispune de mai multă energie decât unul epuizat.

Din nefericire, rareori medicamentele au efect asupra bolii în sine, dar asta e altă poveste. Important e că starea de somn prelungit duce la odihnă. Și oprește agitația și epuizarea energiei pacientului. Ale cărui resurse de energie se pot reface uneori în doar câteva zile.

Psihologul și eficiența sa

Psihologul se bazează pe cooperare. Pe colaborarea VOLUNTARĂ a pacientului! În timp ce tratamentul medicamentos, sau injecțiile se pot administra pacientului și contra voinței sale, LOGOTERAPIA psihologului este bazată pe EFORTUL personal făcut de… pacient! Deci psihologul nu vindecă el, nici nu dă medicamente. Ci doar ghidează pacientul către o mai bună gestionare a stresului, și spre un mai bun echilibru emoțional. Iar abilitatea pacientului de a COOPERA este esențială! Altfel, în lipsa cooperării, efortul psihologului devine inutil!

Însă pentru a putea coopera, e nevoie de mai multe resurse din partea oricărui pacient. Cum ar fi o inteligență peste medie și o capacitate de introspecție ridicată. Adică acea abilitate de a privi spre interior. De a învăța să te observi, și să-ți înțelegi propriile sentimente. Apoi, să fii dispus să lucrezi asupra lor, ghidat discret de psiholog. Efectele apar treptat, în timp.

Capacitatea de efort și responsabilitatea

Medicul psihiatru nu are nevoie nici de una, nici de alta. El administrează tabletele, și atât. Ele au efect și asupra celor responsabili, și asupra celorlalți. Însă la psiholog, pacientul își ia în propriile mâini responsabilitatea autovindecării. Și se vindecă el singur, dar rareori de unul singur!

Adevărul e că foarte puțini oameni se simt PREGĂTIȚI să treacă printr-un proces de AUTOCUNOAȘTERE. Să se autoobserve, și să învețe să-și gestioneze singuri emoțiile. Proces care necesită efort mental, timp și chiar unele resurse financiare! Așa că se preferă adesea medicul psihiatru! E mai simplu, mai ușor, și nu presupune nici efort prea mare, și nici responsabilitate!

Medicul psihiatru sau psihologul?

Fiecare are avantaje și dezavantaje. Unele studii susțin că ideală ar fi o combinație între efortul ambelor categorii. Ceea ce ar putea duce la un tratament medicamentos de mult mai SCURTĂ DURATĂ. Dublată de ÎNȚELEGEREA problemei, a CAUZELOR sale ascunse. Și de IMPLICAREA ACTIVĂ a pacientului în propria sa vindecare.

Însă în practică, doar 3% din persoane sunt CONȘTIENTE de faptul că nu medicul este RESPONSABIL de viața lor. Și că nici un medicamant nu va vindeca tiparele lor disfuncționale, prejudecățile și convingerile lor limitative! Din acest motiv, eficiența tratamentelor cu medicamente este relativ redusă. Astfel că de multe ori pacientul ajuge să ia ani de zile medicamentele! Fără ca starea să i se mai amelioreze vreodată!

Profilul psihologic al pacientului care apelează la medicul psihiatru

Persoanele care refuză să-și recunoască problema, și care NEAGĂ agresiv și repetat că ar avea nevoie de tratament, dar care în realitate SUFERĂ în tăcere, au cele mai mari șanse să își piardă controlul. Sau să se îmbolnăvească grav. Deoarece energia lor nu e orientată spre REZOLVAREA PROBLEMEI, ci mai degrabă pe MASCAREA unor SIMPTOME! Frica lor principală e SĂ NU AFLE LUMEA că au probleme. Iar efortul de a purta MASCA, și de A ASCUNDE, a distorsiona adevărul, conduce adesea la epuizare! Și la somatizări, adică la boli care au simptome fizice serioase. Deși la baza problema este una psihologică.

După o vreme, gunoiul ascuns sub covor iese la suprafață. Și atunci se ajunge la COMPORTAMENTE TOXICE. Care pun în pericol pacientul sau alte persoane din jurul acestuia! Așa se ajunge la medicul psihiatru. Uneori de urgență! Mai mult de 50% din cazuri sunt din această categorie.

Profilul pacientului care apelează la psiholog

Sunt cei care ies din NEGARE, și ACCEPTĂ pur și simplu că SUFERĂ. Și doresc să iasă din STAREA de SUFERINȚĂ. Mai mult, se documentează, citesc, și se PREGĂTESC în mod real să facă o SCHIMBARE în viața lor. Faza de pregătire poate să dureze luni sau ani de zile. Timp în care SUFERINȚA lor crește în intensitate. Însă ei refuză să o mai accepte pasiv. Sunt hotărâți să IASĂ din situațiile neplăcute, și să FACĂ ceva concret. Să depășească starea de nemulțumire, de suferință sufletească și de stres.

Pe măsură ce se pregătesc, DESCOPERĂ, pas cu pas, că și alții au același timp de probleme. Și că acestea se pot rezolva cu ceva efort. Mai ales dacă alegi un psiholog COMPATIBIL, cu chimia potrivită! Așa că vor trece, într-o zi, la ACȚIUNE. Vor solicita sprijinul psihologului potrivit! Circa 3% din pacienți găsesc resursele să facă acest pas.

Rezultatele celui care apelează la medicul psihiatru

În unele cazuri, simptomele cedează după câteva săptămâni de tratament cu medicamente. Însă în destul de multe cazuri simptomele persistă uneori și după ani de tratament! Pacientul descoperă că simptomele rămân, și că apar și efecte adverse de la medicamente. Plus dependența de acestea! Medicul poate schimba tratamentul, sau poate decide continuarea lui, spre disperarea pacientului. Care își pierde încrederea în sistem, în medici, în vindecare și în propria persoană.

Apoi, rămâne adesea dependent de pastile, pe care le ia apoi toată viața. Timp în care efectele adverse pot deveni deranjante. Statistic, mai mult de jumătate din pacienți ajung în această situație. Mulți refuză să mai meargă la medic, și iau medicamente după cum vor ei, sau după cum au citit pe internet. Încălcând legislația și riscându-și viața.

Rezultatele celui care apelează la psiholog

Cel mai adesea, sunt și ei dezamăgiți. Șansa să găsească din prima încercare persoana potrivită, compatibilă intelectual, și competentă exact pe problema lor, este minimă. Spre deosebire de medic, care are vreo câteva zeci de medicamente, la psiholog fiecare ședință este UNICĂ. Iar oamenii sunt și ei unicate! Nu există rețete, metode valabile oricând și la oricine!

Astfel, riscul să nimerești la început un terapeut incompatibil, sau specializat în alt domeniu decât cauza suferințelor tale, este major. Însă asta nu înseamnă să abandonezi lupta cu problemele! Ai de mers înainte, de căutat alt specialist, și de reluat procesul terapeutic de la început. În alt context, cu alt psiholog, și poate cu alte metode.

Statisticile și studiile arată că nu atât metoda contează, ci omul potrivit, cu chimia potrivită. Plus implicarea clientului în propriul proces! Și că procentul celor care fac progrese în urma ședințelor la psiholog este între 50-80%! Mult mai mare ca la medicamente, unde peste 50% din pacienți rămân dependenți pe viață de pastile, care nici măcar nu-și mai fac efectul!

Personal, aleg să lucrez exclusiv cu persoanele cu care rezonez. Ei sunt circa o treime din cei cărora le ofer o primă ședință gratuită (clic aici). Ca să testăm, reciproc, compatibilitatea dintre noi.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *