DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Patologia socială e strâns legată de evoluția economiei!

Patologia socială

Patologia socială e strâns legată de evoluția economiei!

Patologia socială se referă la starea de sănătate a societății. Sau mai exact, a indivizilor care o compun. Oameni pe care îi întâlnim zilnic. Comunicăm cu ei, schimbăm impresii, sau ne șicanăm în trafic. E dificil să nu simți acest puls al societății, ca om obișnuit. Iar ca specialist în comportamentul uman, văd lucrurile mult mai în detaliu! Astfel, că pot să fac uneori prognoze mai exacte decât imprevizibilele guverne românești din ultimii ani.

Patologia socială e tot mai vizibilă

Oamenii optimiști se bucură când își primesc salariile mărite. Apoi se autoiluzionează că lucrurile merg spre bine. Pe termen scurt, așa este! Iar cei care iau credite imobiliare de la bancă sunt și mai optimiști! Ei văd cu ochii lor DOAR casa achiziționată în toată splendoarea ei! Nu și clauzele ascunse din contractul de credit. Nici dobânzile care pot crește peste noapte! Ca să nu mai vorbim de spectrul executării silite, care nu-i mai lasă să doarmă liniștiți în următorii 30 de ani!

Mi-e dificil să-i trezesc din iluzia lor. Și nici nu e rolul meu să fac asta! E problema lor dacă ei REFUZĂ să ia în serios criza economică. O criză care vine CICLIC, constant, la fiecare 10-15 ani!

Patologia socială și factorul uman

În ciuda cifrelor optimiste privind CREȘTERILE economiei, avem de urmărit oamenii. Ei sunt cei care generează, prin munca și creativitatea lor, creșterile economice REALE! Cifrele optimiste de azi se bazează pe PRESUPUNEREA că și mâine acești oameni vor fi la fel de funcționali pe piața muncii ca și azi!

Însă statisticile spun ALTCEVA! Patologia socială e în creștere rapidă! Iar emigrarea e un fenomen cât se poate de real! Circa 8 oameni pleacă din țară în fiecare oră! Majoritatea sunt tineri! Dacă neglijăm acești factori esențiali în orice prognoză, putem crede orice altă promisiune pur electorală! Sau statistici pur contabile, bazate pe PRESUPUNEREA că lucrurile vor evolua constant!

Patologia socială și economia

O economie sănătoasă e bazată pe oameni sănătoși! Doar ei pot munci, pot produce, pot crea sau inventa lucruri noi! Cei bolnavi, disfuncționali sau lipsiți de energie vitală vor da un randament tot mai scăzut. Și vor deveni o povară pentru restul sistemului!

Din păcate, contabilii și prognozele economice rareori iau în calcul și FACTORUL UMAN. Singurul care poate duce la modificări ale productivității reale!

De exemplu, o echipă de fotbal care deține o cotă înaltă pe piața pariurilor, va avea șanse tot mai reduse de câștig, dacă jucătorii de bază sunt accidentați, sau nu pot intra în joc din diverse motive! Astfel, REZULTATELE unei echipe de fotbal pot fi PUTERNIC modificate și influențate de STAREA DE SĂNĂTATE și de DISPONIBILITATEA jucătorilor cheie care pot aduce victoria!

De ce patologia socială e în creștere rapidă?

Oamenii sănătoși au nevoie de un mediu sănătos și de hrană sănătoasă! Dar o societate care FALSIFICĂ alimentele, și le chimizează excesiv pentru a obține PROFIT, distruge factorul uman! Depresia era cândva o excepție, în ciuda vremurilor grele! Dar azi în orașele mari ea tinde să devină regulă!

Profitul pe TERMEN SCURT distruge sănătatea pe termen lung! O fabrică de țigări plătește impozite și taxe, oferă locuri de muncă și aduce bani imediat! Însă COSTURILE REALE, pe termen lung, și PIERDERILE în timp nu sunt contabilizate imediat! Cheltuielile cu degradarea sănătății, cu tratamentele bolnavilor, cu pensionările pe caz de boală cad în sarcina… statului! Iar profiturile imediate rămân, în majoritate, la vânzătorul de țigări!

La fel, extragerea aurului aduce mult profit celor care o fac acum. Firme care pot plăti și impozite la stat. Dar pe termen lung, LACUL toxic de steril, cu conținut de cianuri, care rămâne în urma procesului de extracție, trebuie întreținut sute de ani! Cu costuri imprevizibile și imposibil de calculat!

Patologia socială e indusă de sistem!

Proverbul spune că: Peștele de la cap se împute! E inutil să dai vina pe români în general, pe caracteristicile acestui popor, pe liderii politici sau pe un politician dintr-o funcție vremelnică. Disfuncționalitatea este o trăsătură a unui întreg sistem. Goana după PROFIT pe termen scurt, fără a calcula amănunțit COSTURILE REALE pe termen lung, duce întotdeauna la erori majore! Este ca și cum un taximetrist ar stabili prețurile sale doar în funcție de consumul imediat de benzină. Fără să ia în calcul și uzura mașinii, ratele la împrumutul făcut pentru a o cumpăra, asigurările, riscurile, consumabilele, munca  și timpul lui! Pe termen scurt ar avea, aparent, clienți mulți și succes. Însă pe termen mediu și lung, ar intra în faliment, și s-ar umple de datorii!

Puține sisteme sunt bazate pe calcule contabile corecte! Și asta nu pentru că greșesc contabilii. Ci pentru că sistemul este bazat pe RECOMPENSA IMEDIATĂ. Care este și rețeta eșecului planificat!

Dacă vrei să înțelegi mai multe, și să te adaptezi mai ușor la o lume tot mai disfuncțională, putem discuta gratuit. (clic aici)

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *