DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

De ce refuză psihoterapia 90% din oamenii care pot beneficia de ea?

Psihoterapia

De ce refuză psihoterapia 90% din oamenii care pot beneficia de ea?

Psihoterapia e pentru cei empatici, autodidacți, disciplinați și capabili de introspecție. Doar 10% din români pot beneficia cu adevărat de pe urma ei! Restul ar cheltui banii degeaba, pentru că beneficiile ar fi ceva de moment, fără să producă transformări substanțiale și pe termen lung în tiparele lor de personalitate.

Psihoterapia e o RESURSĂ prea puțin utilizată

Întrucât e confundată fie cu psihiatria, fie cu psihologia clinică (axată pe diagnostice, teste psihologice și evaluări), psihoterapia e greșit înțeleasă ca PROCES.

Chiar și pentru unii psihologi poate fi uneori dificil să înțeleagă DIFERENȚELE majore dintre psiholog și psihoterapeut. Dintre procesul de evaluare clinică și cel transformațional, de înțelegere și conștientizare al unor fenomene.

Iar înțelegerea eronată a unui proces, asocierea lui cu domeniul medical, clinic, duce automat la respingerea lui! Rareori putem ACCEPTA ceva ce nu cunoaștem și nu înțelegem corect!

Acesta este motivul pricipal pentru care RESPINGEM ceea ce CREDEM că nu ne este necesar, fără să avem o idee clară despre ce este vorba!

Psihoterapia înseamnă cooperare

Însă multe persoane inteligente au ca tipar mental refuzul COOPERĂRII. Credința limitativă că totul depinde de ei, și că poți schimba lumea de unul singur e o catastrofă.

Ca oameni, suntem mai mici și mai slabi, fizic vorbind, decât animalele. Dar am cucerit lumea pentru că am învățat să COOPERĂM! Doar că adesea tindem să UITĂM acest amănunt esențial!

Incapacitatea de a coopera, de a te folosi de experiența și expertiza altora este un adevărat HANDICAP social! Fără excepție, oamenii de succes își datorează ascensiunea dezvoltării capacității de a lucra în echipă.

SINERGIA este resursa prin care 1+1= 3 sau mai mult! Și succesul vine de regulă în urma unui EFORT COMUN! O muncă de echipă este întotdeauna mai eficientă decât efortul unui lup singuratic!

Psihoterapia și frica de gura lumii

Tocmai pentru că este confundată cu psihiatria, o ramură a medicinei care are în vedere mai mult cazurile grave ale bolilor psihice, și pacienții violenți, psihoterapia tinde să fie marginalizată.

Iar teama de CE VA ZICE LUMEA este tipar național. Indus de serviciile secrete din vremea regimului trecut, în scop de a domina și controla mai ușor eventualele rebeliuni ale maselor.

Însă ascunderea și reprimarea suferinței sufletești nu rezolvă problema, ci o AGRAVEAZĂ. Fiind cât se poate de reală zicala care spune că: Mai bine plângi la psiholog, decât să râzi la psihiatru!

Însă blocajul mental bazat pe FRICA de gura lumii este extrem de puternic! O frică IMAGINARĂ poate determina oamenii să sufere crunt, pe termen lung, fără a avea CURAJUL necesar ca să acționeze!

Psihoterapia și frica de diagnostic

O altă frică, adesea nejustificată, este cea de etichetare și diagnosticare. Dacă se descoperă o boală psihică, și primesc STIGMATUL aferent ei? Nu e mai bine să nu știu nimic?

Aici este de fapt frica de sistemul medical. Adesea, medicii dezechilibrează grav pacienții prin efectul NOCEBO. O etichetă, un diagnostic sau un termen științific folosit și neexplicat poate induce stări de anxietate serioase!

Așa cum efectul PLACEBO are în realitate un efect vindecător mai puternic decât administrarea de medicamente, și efectul Nocebo (vezi articolul aici) poate dezechilibra psihicul unui pacient suferind!

Incapacitatea celor mai mulți medici de a fi diplomați și a explica simplu, pe înțelesul pacientului, riscurile unor diagnostice face ca oamenii să se ferească de ei!

Însă psihoterapeuții au fost formați să fie diplomați, și să știe cum să comunice. Având, în plus față de medicii veșnic grăbiți, TIMPUL necesar pentru a comunica eficient. Și a demonta fricile complet nejustificate ale clientului lor.

Psihoterapia și poziționarea față de terapeut

În sistemul medical PACIENTUL este adesea poziționat și tratat cu SUPERIORITATE de către medic. Și practic în toate instituțiile bugetare ATITUDINEA AROGANTĂ este omniprezentă.

Orice pacient se simte tratat de sus, și DEVALORIZAT. Motiv pentru care prezentarea la medic este AMÂNATĂ constant, până când e prea târziu!

Nimănui nu îi place să fie luat de sus, devalorizat și tratat cu AROGANȚĂ! Iar acest tipar este atât de răspândit, încât predomină IMPRESIA (falsă) că și psihoterapeutul va proceda exact la fel!

Însă aceasta este o AȘTEPTARE complet nerealistă! A cam trecut vremea în care psihologii dau lecții, și critică pacientul pentru că are un comportament necorespunzător!

Psihoterapeutul profesionist are deschidere, înțelegere și UMANISM în relația cu clientul (nu îl consideră a fi pacient!). Iar relația e una de EGALITATE, dublată de RESPECT reciproc!

Psihoterapia și autosuficiența

Mecanismele subconștiente de apărare ne dau mereu ILUZIA că suntem puternici, și că putem să ne descurcăm și singuri. E un fenomen asemănător cu omnipotența infantilă, când adolescentul se visează miliardar, fără a avea șanse să și fie!

Însă visele adolescentine pot fi, la maturitate, dublate de puțin REALISM. E permis oricui să VISEZE pe termen scurt, pentru a păstra atitudinea optimistă. Însă ancorarea la REALITATE este esențială!

Optimismul e valoros doar dacă este și REALIST! Fuga în ILUZIE e utilă pe termen scurt și foarte scurt. Dar pe termen lung e un dezastru care poate fi oprit!

Cel mai grav e că autosuficiența duce la refuzul progresului. Prin blocarea cooperării și a procesului de învățare. Doar deschiderea spre NOU e calea către orice progres!

Psihoterapia e un pas spre tine însuți

Educația rigidă, de tip sovietic sau industrial, a pus mare accent pe tehnic. Întregul EFORT al tinerilor este îndreptat spre acumularea de cunoștințe. Sub pretextul utilizării lor într-o profesie.

Însă focalizarea excesivă pe memorare și rezultate bune la învățătură duce la NEGLIJAREA dezvoltării abilităților esențiale: controlul emoțiilor, stărilor de bine, echilibrarea emoțională și dezvoltarea abilității de a coopera armonios cu cei din jur.

Abia în jurul vârstei mijlocii, când cariera devine o povară, descoperim că eforturile ne-au fost orientate greșit. Și că menirea noastră în viață poate fi ceva mai mult decât de a merge la slujbă!

Prin urmarea unui PROCES de dezvoltare personală, putem începe să DESCOPERIM și alte posibilități. Și să ne antrenăm pentru a găsi SOLUȚII care duc la creșterea nivelului de satisfacție în viață!

Starea de bine, echilibrul emoțional și liniștea sufletească sunt disponibile pentru cei dispuși să ÎNVEȚE să le construiască! Nu și pentru cei comozi, care se mulțumesc cu prea puțin. Și refuză să învețe ceva nou.

Psihoterapia și dezvoltarea personală

Întrucât orice proces care face referire la PSIHIC este respins de majoritatea oamenilor, s-a inventat conceptul de DEZVOLTARE PERSONALĂ.

Metodele și tehnicile sunt identice. Și diferența dintre psihoterapie și dezvoltarea personală constă în principal din STAREA celui cu care se lucrează.

Dacă există suferințe majore, și probleme psihologice severe, se va recurge la psihoterapie. În cadrul unui cabinet de psihologie, cu un psiholog clinician format și în psihoterapie.

Dacă există doar un disconfort ușor sau moderat, bazat pe emoții negative, insuccese pe plan personal, profesional sau în relația de cuplu, un proces de educare și creștere bazat pe dezvoltarea personală poate fi foarte util și suficient.

Caz în care lecturile, filmele motivaționale pot declanșa procesul de PREGĂTIRE în vederea intrării, în viitor, într-un proces de dezvoltare personală. Pe care îl poți începe oricând și online, la distanță (clic aici)

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *