DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Gândirea rațională are de suferit în secolul vitezei

Gândirea rațională

Gândirea rațională are de suferit în secolul vitezei

Gândirea rațională este lentă. Necesită timp pentru analiză. Iar lipsa timpului o suspendă pe moment! Graba te poate transforma din om rațional în individ superficial! Și alegerile tale pripite pot fi tot mai iraționale!

Gândirea rațională necesită efort

Pe pilot automat, poți lua, fără mare efort, decizii INTUITIVE. Adică mergi cumva la nimereală. Bazându-te pe experiențe din trecut, pe prejudecăți sau pe obiceiuri mai vechi.

Uneori, acestea se dovedesc a fi funcționale. Alteori nu. Situațiile ASEMĂNĂTOARE nu sunt neapărat IDENTICE. O decizie bazată pe o experiență din trecut poate fi neinspirată în ALT MOMENT!

Dacă o SOLUȚIE a funcționat anul trecut, nu e o garanție că va funcționa IDENTIC și acum! Iar dacă o metodă dă rezultate la CINEVA, nu există CERTITUDINEA că aceeași metodă va da exact ACELEAȘI REZULTATE și la ALTCINEVA!

Este necesar un EFORT de GÂNDIRE la luarea FIECĂREI DECIZII. Iar tendința noastră naturală e de a TRIȘA. A căuta scurtături, soluții mai simple, care să nu consume resurse mentale.

Adică EVITĂM adesea să GÂNDIM! Folosind, instinctiv, pilotul automat. Adică gândirea intuitivă, repezită, care nu activează prea mult creierul!

Gândirea rațională este LENTĂ!

Deciziile intuitive, pripite, pot fi luate foarte repede. Motiv pentru care preferăm să funcționăm așa în cele mai multe cazuri! De ce aș activa gândirea lentă, profundă, dacă o pot folosi pe cea rapidă și superficială?

De ce ar învăța un student pentru un examen, dacă îl poate lua bazându-se pe amintiri? Mai ales dacă e superficial, și are ca scop să scoată un cinci, studentul va ECONOMISI energia mentală la maximum!

Însă dacă examenul e greu, profesorul e sever, și există PERCEPȚIA că examenul e important, superficialitatea va fi înlocuită cu gândirea lentă, rațională, analitică!

Se vor activa zonele gândirii raționale din creier, se va consuma multă energie mentală. Și procesul de învățare va fi mai eficient! Mult mai profund decât în cazul gândirii rapide, bazate pe presupuneri și intuiție.

Gândirea rațională în lumea civilizată

Presiunile continue la care este supus omul civilizat îl determină să alerge continuu. Și să utilizeze TOT MAI DES gândirea rapidă. Mai ales dacă omul e deja CAPTIV într-un tipar.

De exemplu o slujbă devine, în timp, repetitivă. O rutină care devine tipar comportamental. O colecție de OBICEIURI care se REPETĂ zilnic! Și care nu mai necesită ANALIZĂ mentală.

O persoană poate deveni ușor ROBOTIZATĂ. Deoarece natura profesiei îl determină să se GRĂBEASCĂ mereu, și să REPETE zilnic același tip de sarcini! Care devin parte integrantă din gândire.

Iar asta duce la BLOCAJE MENTALE. Și la incapacitatea activării gândirii raționale! Care va fi folosită tot mai rar, și tot mai puțin!

Mai mult, oamenii care NU GÂNDESC sunt tot mai utili în SISTEMELE deja formate, cum ar fi companiile multinaționale. O persoană care pleacă din sistem va putea fi ușor și rapid ÎNLOCUITĂ cu altcineva!

Așa că noile joburi sunt automatizate, și sarcinile umane devin RUTINĂ. Și angajații necesari sunt cei mediocri, care nu gândesc. Ci doar EXECUTĂ unele proceduri standardizate!

Gândirea rațională e necesară în situații noi, necunoscute

Dacă ai totul pe tavă, și sistemul îți satisface toate necesitățile, nu vei fi cu nimic mai avantajat! Ești asemenea unui copil crescut într-o cameră perfect STERILĂ, fără microbi. Însă mediul steril va fi IMPROPRIU vieții, deoarece copilul respectiv nu va mai dezvolta un SISTEM IMUNITAR! Fiind mult mai VULNERABIL la prima infecție banală!

La fel stau lucrurile și cu gândirea rațională. Ea se dezvoltă mai ales dacă ești CONFRUNTAT cu PROVOCĂRI. Și ești pus adesea în situația de a căuta soluții. Sau de a le construi, adaptate la situațiile NOI, NECUNOSCUTE, care pot să apară în orice moment!

Dacă mediul în care lucrezi este unul corporatist, tu doar EXECUȚI unele PROCEDURI standardizate, care în trecut au funcționat! Fără să ai nevoie de GÂNDIRE!

Prin urmare, vei folosi tot mai des RUTINA, te vei grăbi mereu să APLICI metode standard, și vei fi tot mai puțin capabil să gândești CREATIV. Și să CAUȚI SOLUȚII diferite de rutina zilnică.

Gândirea rațională devine azi raritate!

Presiunea continuă, lipsa de timp și rutina sunt dușmanii cei mai mari ai RAȚIUNII. Însă orbirea noastră se bazează pe ILUZIA confortului material.

Avem impresia că dacă suntem bine plătiți la slujbă, putem supraviețui fără probleme. Așa cum pasărea din colivie începe să creadă că a zbura este o boală, și că poți să te hrănești fără efort doar pentru că cineva îți asigură hrană la discreție!

Iar așa cum un mușchi nefolosit se atrofiază, și capacitatea CREIERULUI nostru de a CĂUTA SOLUȚII la problemele existențiale se diminuează treptat! Până când UITĂM să o mai activăm!

Gândirea rațională e activată de PROVOCĂRI!

Problemele, greutățile zilnice și provocările vieții ne OBLIGĂ să mai activăm, din când în când, și gândirea rațională. Utilă în a lua DECIZII, a face ALEGERI, și a căuta SOLUȚIILE optime pentru tine.

E bine să ai o slujbă confortabilă, într-un sistem care funcționează bine. Și ȘEFUL tău să ia TOATE DECIZIILE pentru toată lumea. Însă asta SCADE mult nivelul tău de RESPONSABILITATE.

Iar diminuarea capacității tale de a REZOLVA PROBLEME, de a CĂUTA SOLUȚII, și de a-ți asuma RESPONSABILITĂȚI va duce la PLAFONARE.

Doar greutățile vieții, însoțite de NEVOIA ta de a le depăși, îți vor ascuți la maximum abilitatea de a folosi propriul tău creier la capacitatea lui reală!

Confortul aparent, lipsa responsabilităților și a provocărilor, delegarea sarcinilor și deciziilor și fuga de responsabilitate te vor transforma în persoană mediocră, lipsită de ambiție și personalitate!

Gândirea rațională în epoca modernă

Cu cât nivelul de AUTOMATIZARE și ORGANIZARE al societății este mai ridicat, cu atât necesitatea de a gândi rațional scade! Motiv pentru care oamenii din Europa de Vest sunt atât de limitați intelectual, comparativ cu cei din Europa de Est!

Bunăstarea materială este adesea însoțită de robotizare, plafonare, limitare în gândire și incapacitate de a mai activa RAȚIUNEA. Înlocuirea sarcinilor DECIZIONALE transformă individul în simplu EXECUTANT docil al unor sarcini de serviciu!

Conformismul, tendința de a ne ușura viața IMITÂND alte persoane, sau plafonarea prin INTEGRARE în sisteme care ne oferă o aparență de confort ne țin captivi în zona de NON-GÂNDIRE. Asemenea unei lumi Orwelliene, în care a gândi este o crimă.

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *