DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Granița dintre salvatori și agresori e extrem de subțire!

Salvatori

Granița dintre salvatori și agresori e extrem de subțire!

Salvatori sunt peste tot! E plină lumea de ei! Și adevărata artă e să fii capabil să-i deosebești de agresori! Iar dacă au intenții bune, asta nu înseamnă că îți vor face bine! Sau că nu vei fi agresat de ei, sau abuzat într-o formă sau alta.

Salvatori de ocazie

Aceștia sunt peste tot, și abia așteaptă să-și găsească un sens al existenței lor goale de conținut, salvându-te pe tine! Oameni care nu au realizat sau nu au demonstrat nimic, se grăbesc să te sfătuiască pe tine cum ar trebui (neapărat!) să procedezi cu viața ta.

Deciziile tale nu sunt bune, și doar ale LOR sunt valabile! Doar că ei au avut ghinion! Și dacă li s-ar da ocazia, a doua oară ar ști, probabil, mai bine cum să procedeze corect!

Așa că vor încerca să își impună, agresiv, dominator, punctul LOR de vedere. Fără să mai țină cont de circumstanțe, de detalii sau de nesemnificativele TALE dorințe sau nevoi!

Tu de fapt nu contezi, și părerea ta e greșită! Și din acest motiv ar trebui (neapărat!) să asculți punctul LOR de vedere! Un mod diplomatic de a afla cât ești de NEAJUTORAT! Însă acum ai ocazia să fii, cică, salvat de EI!

Salvatori prin tradiție

Legenda spune că bufonul regelui, întrebat care e profesia cea mai răspândită, a spus că MEDICII sunt cei mai mulți. Regele a râs, și i-a cerut imperativ să și dovedească afirmațiile sale. Amenințând cu pedeapsa prin biciuire dacă într-o oră nu va aduce dovada clară în sprijinul vorbelor sale!

Peste o oră, bufonul era de negăsit. Regele dă poruncă să fie adus, însă bufonul urla de durere, deoarece îl apucase o cruntă durere de măsea!

La vederea tragediei, inima regelui se înmoaie, și acesta îl iartă pe bufon, și poruncește să i se aducă urgent o țuică tare, și niște usturoi, pentru a i se atenua bufonului suferința!

Însă în acel moment, durerea de măsea a bufonului (imaginară, desigur) dispare brusc! Tocmai găsise dovada că însuși regele obișnuia să practice, fără să-și dea seama, meseria de medic!

Salvatori din vocație învățată

Cu toții suntem EMPATICI, și ne doare suferința altora. De aceea avem o dorință sinceră să o vindecăm! Însă de la a DORI ceva, până la avea și abilitatea REALĂ de a ajuta, e cale lungă!

Însă acest fapt nu ne deranjează prea tare! Mult mai dureros ar fi să fi fost nevoie de ajutor, dar noi să știm că nu am făcut nimic! Frustrarea ar fi maximă!

Și atunci, măcar am ÎNCERCAT! Nu ne lasă inima să nu fim buni, și ne manifestăm pretinsa bunătate prin GESTURI empatice. Menite să arate CĂ NE PASĂ!

În China, de exemplu, orice turist rătăcit care cere unui localnic o informație, va primi UN RĂSPUNS. Niciodată, educația unui chinez nu-i va permite SĂ NU AJUTE. Sau să recunoască sincer că NU ȘTIE!

Din acest motiv, localnicul se simte OBLIGAT să ajute turistul să găsească locația dorită, prin indicarea UNEI direcții. Oricare ar fi ea. Mai bine un ajutor fals, decât recunoașterea deschisă a propriei incompetențe!

Însă cei din Europa sau America nu cunosc modul de gândire al chinezului, și iau adesea în serios indicațiile pline de bunăvoință! Mirarea e maximă când întrebând 3 persoane despre o direcție, primesc 3 răspunsuri complet DIFERITE!

Însă chinezul se scuză, el a încercat! Și pentru nimic în lume nu ar fi acceptat să RECUNOASCĂ faptul că NU ȘTIE. Ar fi considerat prost, neinstruit, și nepoliticos dacă nu ar fi dat UN RĂSPUNS. ORICARE!

Salvatori de țară

La noi, e destul de folosim cuvântul, ca să arătăm bunele intenții. Și oamenii din culise, care manipulează voința electoratului, știu bine asta.

Și pornind de la FSN – front al SALVĂRII naționale, ajungem la USR – uniune a SALVATORILOR României! Coincidență de nume, sau același  scenariu cu aceiași păpușari?

Un lucru este clar, că salvatorii au făcut și vor continua să facă mult rău, salvând poporul împotriva voinței sale. Promițând marea cu sarea, și oferind ce CRED EI că merită proștii dispuși să-i ia în serios! Ca în final să își SALVEZE de fapt propria situație financiară sau propria libertate! Majoritatea salvatorilor fiind plini de dosare penale pe rol!

Iar scenariul se repetă de vreo 30 de ani încoace, fiecare mișcare, partid sau uniune îmbrăcând haina elegantă a empaticului salvator! În spatele căruia se ascunde psihopatul agresor!

Salvatori de suflete

Psihologii au concurență serioasă în domeniu. Preoții, vracii, astrologii și multe alte categorii se oferă să salveze sufletele. Mai ales acolo unde totul pare pierdut, și doar o minune mai poate face ceva!

Însă prima lecție a unui psihoterapeut bun este aceea în care are de ACCEPTAT că nu poate salva pe nimeni fără acordul său! Nu contează câte diplome ai, cât ai studiat, și ce intenții bune ai, dacă ești nedorit!

Medicii psihiatri sunt puși adesea în această situație. Le vin cazuri grave, de persoane care doresc să se autodistrugă, sau pun în pericol alte persoane, și care NU VOR, NU DORESC ȘI NU ACCEPTĂ să fie ajutați!

Însă a-i lăsa liberi înseamnă a pune în pericol societatea! Astfel că procesul de salvare abuzivă începe. Cu efecte DIAMETRAL OPUSE!

Consumatorul de alcool în exces, jucătorul la păcănele sau fumătorul compulsiv, după o cură de somn medicamentos de vreo lună sau două, REVIN cu strictețe la vechile obiceiuri imediat ce ies de la dezintoxicare!

Salvatori din familie

Medicii psihiatri o pot confirma, majoritatea CERERILOR de ajutor nu le vin de la pacienți, ci de la rudele lor! Care speră să fie ele salvate de un agresor care REFUZĂ ajutorul! Ajutor care nu poate fi eficient dacă este REFUZAT!

Însă tocmai INSISTENȚA nesănătoasă a familiei, PRESIUNILE pe care aceasta le face asupra celui suferind, îl pot determina pe acesta să NU MAI CREADĂ în salvatori. Motiv pentru care îi PERCEPE ca fiind AGRESORI.

Iar respingerea ajutorului atât de necesar este ÎNTĂRITĂ de dorința salvatorilor din familie de a face PRESIUNI și de a nu le respecta LIBERUL ARBITRU.

Faptul că o persoană acționează lipsit de responsabilitate, și își face mult rău, nu înseamnă că acea persoană TREBUIE NEAPĂRAT să ASCULTE orice rudă bine intenționată! Care de multe ori stă la baza CAUZELOR problemei în sine!

Salvatori comentatori

Când nu știi cum să faci, sau vrei să iei o decizie bună, cauți pe net. Și începi să pui întrebări. Mai ales pe Facebook, vei găsi o mulțime de indivizi dispuși să îți răspundă, să te ajute, să salveze situația!

Grav este că marea majoritate a acestora HABAR NU AU de datele problemei. Nu citesc atent întrebarea ta, și nici informațiile tale. Însă DORESC mult să te ajute, și chiar îți răspund prompt!

Prea puțin contează dacă răspunsul lor e bun, sau nu are nici o legătură cu întrebarea. Important e că ți-au sărit în ajutor, și tu ar trebui să apreciezi asta!

Un exemplu îmi vine în minte, cu o persoană care avea atacuri de panică. Și pentru că UN terapeut i-a cerut 300 de lei pe o ședință, a tras concluzia că terapia e prea scumpă! Nu a mai pierdut vremea să caute ALTE ALTERNATIVE, cu preț realist, ci a cerut sprijin gratuit pe un grup de pe Facebook.

Răspunsurile au început să vină, majoritatea fiind de genul: Și eu am avut stări ca ale tale, dar le-am depășit, și aș vrea să te ajut. Sau: M-am rugat, și după multe rugăciuni, stările mele s-au ameliorat!

Oamenii refuză să înțeleagă că suntem diferiți, și că ceva care se potrivește unui religios fanatic, nu se va potrivi unui ateu, de exemplu!

Salvatori profesioniști

Sunt extrem de rari, ascunși discret în marea masă a celor plini de bune intenții. Majoritatea nu știu să își facă reclamă, sau consideră că nu e nevoie! Pornind de la premiza falsă că oricum vor fi găsiți pe baza unor recomandări.

Partea bună e că ei nu forțează lucrurile. Și ajută doar în cazurile în care sunt SOLICITAȚI. Adică în cazuri foarte rare!

Pentru că problema majoră a celui care ARE NEVOIE de ajutor este că EZITĂ să ÎL CEARĂ! Uneori nu știe cum să procedeze, unde să apeleze, și dacă va primi ceea ce are nevoie, și nu ceea ce salvatorii de ocazie vor să-i bage pe gât!

E o artă să determini care salvator e real, competent,și care e un nepriceput care doar tinde să devină agresor controlant! Pentru că granița dintre aceste categorii este extrem de subțire!

Ca să ai ocazia să îi deosebești, poți cere o ședință gratuită la cel care o oferă. (Eu o ofer cu un clic  aici) Iar cel care nu oferă gratuitate la prima discuție e orientat mai degrabă spre câștigul material, nicidecum nu spre starea ta de bine!

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *