DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Invidia ca tipar autosabotant și efectele ei în societate

Invidia

Invidia ca tipar autosabotant și efectele ei în societate

Invidia este cel mai cunoscut comportament. Exprimat prin zicala: Să moară și capra vecinului! Este o trăsătură destul de des întâlnită în estul Europei, și mai ales la români. Iar cauzele ei sunt adânc înrădăcinate în subconștientul colectiv.  Cu efect pe termen lung la toate nivelurile.

Invidia e strâns legată de stima de sine!

Acest sentiment negativ apare atunci când fundația personalității unui om, adică STIMA DE SINE, este avariată serios. Și asta se petrece de obicei în copilărie, când aceasta se formează. Traumele de atunci, erorile de relaționare și abuzurile suferite își pun puternic amprenta asupra întregii vieți!

Și așa cum o construcție ridicată pe o fundație ȘUBREDĂ se va deteriora mai devreme sau mai târziu, tot așa o stimă de sine redusă va face loc unor tipare de comportament auto-sabotante. Invidia e unul din ele!

Invidia e specifică celor lipsiți de succes!

Când ai succes profesional, și un confort material acceptabil, nu îți mai pasă atât de mult de succesul altora. Dacă ai FUNDAȚIA stabilă. Și începi să te preocupi prioritar de TINE, de obiectivele TALE. Ca să progresezi treptat, în timp.

Dar dacă în copilărie ai suferit lipsuri, și ai privit invidios succesul altora, și l-ai perceput ca fiind inaccesibil pentru tine? Sau ți-ai format convingerea auto-limitativăTU NU MERIȚI succesul lor? Sau că TU NU AI NOROC, sau că ești nedreptățit?

În acest caz, TRAUMELE de atunci pot rămâne vii multă vreme! Chiar întreaga viață. Iar persoana care suferă de invidie se va simți complet DEZORIENTATĂ..

Cu alte cuvinte, în loc să își CONCENTREZE ATENȚIA spre atingerea PROPRIILOR obiective, își va RISIPI ENERGIA pe succesul ALTORA! Iar consumul energetic nesănătos va duce la rezultate dezastruoase!

E ca și cum un fan al fotbalului va ALEGE să stea toată ziua la televizor. Privind meci după meci. Dar FĂRĂ să vrea să învețe fotbal, să se antreneze sau să JOACE vreodată sportul preferat!

Invidia e numită și tiparul sărăciei

Invidioșii devin incapabili să crească. Deoarece convingeri tipare disfuncționale. Ei privesc spre EXTERIOR, spre alte persoane. Și tind să NEGLIJEZE INTERIORUL, adică propria LOR persoană!

Astfel, își realimentează continuu propriile BLOCAJE MENTALE. Și aleg, fără să își dea seama, o stare. Una de PASIVITATE, de inacțiune. În contrast cu necesitatea de a trece la ACȚIUNE în mod practic!

Fiind CONVINȘI că nu pot, că nu știu, sau că nu merită succesul altora, se obișnuiesc cu ideea (falsă) că locul lor e undeva jos. Astfel că ratează toate oportunitățile de a crește.

Invidia și suferința interioară

Invidia pornește întotdeauna de la o suferință. Pe care persoana invidioasă nu a reușit să o gestioneze în mod corespunzător. Și STIMA DE SINE a persoanei respective e destul de deteriorată. Vezi și articolul CUM TE AFECTEAZĂ STIMA DE SINE SCĂZUTĂ 

Incapacitatea de a face ordine în INTERIOR se manifestă și la EXTERIOR sub forma sentimentului de invidie. Care tinde să crească tot mai mult, pe măsură ce stima de sine se deteriorează. Adesea ca urmare a insucceselor repetate!

E un cerc vicios din care se iese cu mari eforturi!

Invidia duce ușor la conflicte

În orice societate, oamenii tind să dorească mai mult. Iar unii, cei mai ambițioși, vor avea succes! Ceilalți vor avea de ales. Fie să își dorească succesul lor, fie să dorească să dărâme persoana cu succes mai mare decât al lor! În primul caz ia naștere COMPETIȚIA de tip consumerist, și în al doilea apar tendințele EGALITARISTE.

Astfel oamenii orientați spre succes vor alege dreapta, competiția, antreprenoriatul, iar cei invidioși, care se PERCEP a fi defavorizați și inadecvați competiției, vor alege sistemele de tip EGALITAR, stânga politică, și protecția statului.

Sistemul consumerist, orientat spre COMPETIȚIE, va crea, invariabil, frustrări majore din partea celor care NU REUȘESC să țină pasul cu elita. Și dorința acestora de protecție din partea statului va duce la ascensiunea socialismului. Generând un cerc vicios, și o nesănătoasă tendință de la dreapta spre stânga.

Sistemele egalitariste vor demotiva indivizii. Iar lipsa competiției reale va genera și mai multă sărăcie, invidie și incompetență. Lipsa de performanță va duce la generalizarea insuccesului, și la necesitatea instaurării unor regimuri autoritare, de tipul dictaturilor. Fapt care conduce la prăbușirea stimei de sine a tuturor membrilor societății. Și creșterea la cote maxime a invidiei, până la nivelul la care conflictele devin imposibil de gestionat.

Invidia și antagonistele ei

La polul opus invidiei se află admirația. Sentiment POZITIV care o contracarează. Și care te pot ajuta să o învingi!

De exemplu, dacă vezi o persoană care are succes și simți invidia, tu poți alege să o păstrezi. Caz în care te vei PERCEPE ca fiind pe o poziție de INFERIORITATE față de aceasta. Loc în care vei și rămâne multă vreme!

Însă dacă tu îți dai voie să ADMIRI acea persoană, vei VEDEA lucrurile diferit. Vei înțelege imediat că succesul acesteia s-a datorat muncii, eforturilor, relațiilor cultivate, pozițiilor obținute și resurselor activate prin EFORT PERSONAL! Și că tu, la rândul tău, poți să urmezi un drum similar! Sau chiar să depășești acea persoană, prin ACELEAȘI MIJLOACE! Sau chiar prin descoperirea altor căi, mai scurte, mai eficiente, mai morale, mai legale!

Dacă alegi să ai MODELE în viață, vei tinde să copiezi oarecum succesul lor! Dar poți face asta doar ADMIRÂND! Altfel, modelele tale devin antimodele. Și în lipsa unor modele autentice, vei bate pasul pe loc! Și vei sabota din interior propriul tău succes!

Invidia confruntată cu recunoștința

RECUNOȘTINȚA este un sentiment opus invidiei. O poți exprima doar dacă alegi să devii CONȘTIENT!

Un exercițiu simplu de CONȘTIENTIZARE poate fi făcut de oricine. Poți alege să renunți, voluntar, pentru câteva ore la ceva ce deja ai.

De exemplu să îți înfășori mâna dreaptă într-o fașă, astfel încât să nu o mai poți folosi. După câteva minute, în care vei face cu mâna stângă, cu stângăcie și cu mare dificultate, unele activități simple din viața ta, vei REALIZA cât de importante sunt RESURSELE pe care tu deja le ai!

Fiind recunoscător pentru ceea ce deja ai, vei fi capabil să ÎNȚELEGI mai bine mecanismele subtile ale propriei tale minți! Ca să nu mai cazi în capcanele pe care invidia ți le întinde la tot pasul!

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *