DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Lipsa focalizării duce la amânare și la insuccese repetate

lipsa focalizarii

Lipsa focalizării duce la amânare și la insuccese repetate

Lipsa focalizării este cauza principală a eșecurilor. Creierul uman are un mod ciudat de a evita efortul mental. De a se menaja, odihni sau amâna diverse sarcini. Până la nivelul la care le uită complet!

Lipsa focalizării arată superficialitate

Sau fugă de responsabilitate. Însă e mecanismul de protecție al creierului. Care nu va fi dispus să risipească energie pentru orice. De unde și necesitatea unei SELECȚII. A dezvoltării unei abilități avansate de A ALEGE bine.

Suntem, în general, superficiali, și e bine să fim așa! Măcar în 97% din cazuri! Doar în restul de 3% efortul mental este necesar pentru a trece peste momentele critice. Nu poți folosi mereu rațiunea!

Dacă ești foarte implicat, activezi unele zone din creier care pun în mișcare rațiunea. Însă poți funcționa foarte bine și fără ele! Intuitiv, poți lua decizii potrivite pe baza experiențelor din trecut. Și a memoriei tale.

Doar în momentele critice, sau în cazurile cu adevărat importante, vei activa și zona RAȚIONALĂ. Care e lentă, și necesită mult TIMP. Dar și efort consistent, mare consumator de energie mentală.

Lipsa focalizării e starea obișnuită!

De aceea e natural să nu gândești. E un obicei menit să te menajeze. Așa cum în cea mai mare parte a timpului ALEGI să nu alergi, ci să mergi normal, mai repede sau mai încet!

Dacă ai alege să alergi cu viteză maximă, ai obosi în 2-3 minute, și te-ai simți epuizat. Consumul de energie ar fi probabil mai mare decât într-o oră de mers obișnuit. Din acest motiv alergăm foarte rar. Doar când apare un pericol real!

La fel stă treaba și cu gândirea. Ea funcționează lejer, pe pilot automat, în cea mai mare parte a timpului. Gândești INTENS la fel de des ca și când alergi! Diferența de EFORT MENTAL e la fel de mare!

Câteva minute de gândire intensă consumă resurse echivalente a unei ore de muncă pe pilot automat, într-o rutină zilnică! Rutina deci e comoditate, confort și economie de energie!

Lipsa focalizării nu te afectează!

Așa cum lipsa alergării nu te face neapărat obez! Însă forma ta fizică scade, și devii tot mai comod! Iar efortul de a alerga devine tot mai îndepărtat! Se poate trăi și mergând încet. Sau stând pe scaun!

Însă dacă ALEGI să intri într-o rutină, rămâi captiv acolo. Poți trăi, azi, și fără să gândești, analizezi sau focalizezi atenția ta. Nu îți cere nimeni să gândești, așa că nu merită efortul!

Tot ce ți se cere e să-ți îndeplinești niște sarcini de serviciu. Sarcini care devin în scurt timp RUTINĂ. Și care nu mai cer nici un efort de gândire din partea ta. Poți deveni asemenea unui roboțel care doar execută programe prestabilite!

Iar dacă ai o muncă de rutină, capcana e clară. Așa cum nu te ridici de pe scaun, și nu folosești picioarele pentru a alerga decât extrem de rar, tot așa va fi și cu gândirea ta rațională. Vei înceta să o mai folosești! Fără ca asta să afecteze, pe moment, veniturile tale.

Lipsa focalizării devine rutină păguboasă

Fiind o stare obișnuită, ea tinde să devină permanentă! Până la nivelul la care ACTIVAREA minții raționale să devină tot mai dificilă! Mai ales că începi să o percepi ca pe ceva nou și incomod!

Dacă munca ta e de birou, și nu presupune utilizarea picioarelor, nu vei mai alerga cu anii! Iar mușchii necesari alergării se vor atrofia. Până la nivelul la care alergarea va deveni o corvoadă pentru tine. Pe care o vei evita.

La fel se întâmplă și cu creierul. Odată CAPTIV în RUTINĂ, va înceta să se mai lase utilizat. Vei deveni blocat în rutina zilnică a muncii tale. Fără să mai fii capabil să te gândești și la altceva.

Pe măsură ce munca devine mai nișată, focalizată pe un element dintr-un sistem, vei dezvolta abilități puține, repetitive, și vei bloca accesul la restul gândirii. Pe care vei înceta să o mai activezi1

Lipsa focalizării te face sclav

Devii sclavul propriilor obiceiuri. Și al unei slujbe păguboase. Pe care o PERCEPI ca fiind centrul existenței tale. Iar dacă o pierzi, te simți foarte afectat.

Pentru simplul motiv că nu mai ai resurse mentale pentru a activa un proces nou de învățare a altor activități. Care pot fi diferite de rutina ta zilnică din care nu mai poți evada!

Iar dacă ai petrecut prea mult timp în rutină, universul tău s-a îngustat atât de mult, încât ai rămas captiv în propria ta minte. Care refuză să mai activeze partea rațională utilă adaptării la nou!

Lipsa focalizării te face superficial

Poți să fii un profesionist desăvârșit și apreciat la slujbă. Dar ca om să rămâi blocat în propria ta minte. Vei înceta să mai vezi lumea din jur. Și capacitatea ta de a te bucura de ea se va reduce treptat.

Mai mult, vei risca să devii tot mai rigid. Incapabil să descoperi lucruri noi. Sau să observi alte persoane, alte situații sau să îți mai setezi alte obiective.

Iar dacă încetezi să visezi, ești deja robot. Refugiat în munca ta de rutină. Care te întreabă care este sensul existenței sale. Și ascunde o depresie incipientă, pe care o neagă inutil.

Apare amânarea, fuga de realitate și nevoia de evadare în diverse dependențe. Dublată de minciunile autoadministrate. Și de autosabotarea prin excesul de muncă rutinieră, singurul refugiu care îți dă iluzia competenței.

Lipsa focalizării și terapia

Psihoterapia, coachingul sau discuția cu un expert te scoate din obișnuit. Întrebările, provocările, subiectele noi te pot bulversa la început! În loc să petreci timp ancorat în ceea ce deja știi, vei fi provocat să gândești!

Vei activa elementele raționale ale minții. Și te vei familiariza cu EFORTUL de gândire. Și cu dezvoltarea abilității de a OBSERVA. Atât alte persoane, cât și propriul tipar comportamental.

Observând, vei începe să CUNOȘTI. O cunoaștere reală, autentică. Orientată spre comportamentul uman, și tranzacțiile emoționale și sociale dintre indivizi.

Vei redescoperi o lume nouă, pe care ai ales să o ignori atâta vreme! Și pe care o vei observa cu curiozitate crescândă! În loc să te temi de ea, pentru că nu o cunoșteai, vei învăța să o înțelegi, și apoi o vei iubi!

Accepți provocarea mea, să discutăm GRATUIT o întreagă oră? (clic aici dacă da)

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *