DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Poți fi în același timp sănătos dar și disfuncțional?

Disfuncțional

Poți fi în același timp sănătos dar și disfuncțional?

Disfuncțional nu înseamnă bolnav. Așa cum o mașină defectă, care nu merge, nu e neapărat o rablă bună de dat la fier vechi! Și mașina nouă poate avea o problemă măruntă, dar care o face inutilizabilă!

Un autoturism de lux, nou nouț, dar cu un singur cauciuc dezumflat (nici măcar spart!) va deveni inutilizabil! Însă asta nu scade cu nimic VALOAREA lui reală!

Așa și cu omul disfuncțional, dar sănătos. E valoros, integru, sănătos, cu potențial real, însă ACUM, în acest moment, nu mai funcționează din diverse motive. Sau are o funcționalitate scăzută, redusă, parțială.

Disfuncțional nu înseamnă defect!

Orice om, oricât de energic, poate obosi. Iar după câteva nopți nedormite, orice om sănătos poate prezenta SIMPTOME asemănătoare unor boli psihice. De genul psihozelor, delirului sau halucinațiilor!

Și orice specialist, psiholog clinician sau medic psihiatru poate confunda, la o analiză superficială, o oboseală extremă cu simptomele unor boli psihice!

Dar persoana care, din diverse motive,  nu a dormit suficient, și își recuperează somnul necesar, odihnindu-se, poate redeveni în scurt timp rațională și perfect funcțională!

Și câți oameni sar peste somn? Nu pentru că nu pot dormi datorită unor tulburări, ci pentru că profesia, sau unele petreceri îi determină să sară peste somn!

Disfuncțional poate deveni oricine!

Dacă un pacient cu boli psihice grave poate fi disfuncțional aproape tot timpul, sau poate ușor cădea în starea de disfuncționalitate, nici omul SĂNĂTOS nu e scutit de surprize!

Suntem oameni, nu mașini. Și avem cu toții, fără excepție, momente de disfuncționalitate! Trecem prin CRIZE existențiale, avem dezamăgiri cu privire la persoanele apropiate, sau ne temem de viitor.

Și este normal și natural să se întâmple asta! Momentele critice nu ocolesc pe nimeni! Dimpotrivă, sunt omniprezente în viețile tuturor. Și uneori le depășim cu mare dificultate.

În aceste momente critice, putem prezenta SIMPTOME specifice unor afecțiuni. Și putem avea comportamente necorespunzătoare. Precum și tulburări psihice temporare, destul de ASEMĂNĂTOARE cu cele ale unor boli!

Însă la omul sănătos clinic simptomele dispar rapid. Fie după o noapte de somn odihnitor, fie în câteva zile. Organismul sănătos are o capacitate de AUTOREGLARE, în timp ce la cel bolnav aceasta nu funcționează întotdeauna corespunzător.

Disfuncțional poți deveni în situații critice!

Un șoc emoțional, un divorț sau pierderea unui job poate transforma un om echilibrat într-unul necăjit, ezitant sau disperat! Și asta în foarte scurt timp! La fel și pierderea unor persoane dragi, sau îmbolnăvirea lor!

Iar stresul cotidian, în special în orașele mari, tinde să devină copleșitor! Așa că e o artă să știi cum să îți păstrezi echilibrul. O artă care se învață, se dezvoltă și se antrenează.

Cu toții ne dezechilibrăm temporar, și apoi căutăm să ne revenim cât mai repede. FLEXIBILITATEA minții umane ajută mult acest proces. Și doar opusul ei, RIGIDITATEA, îl împiedică sau îl încetinește.

Disfuncțional poți rămâne multă vreme

În special dacă vei EVITA, AMÂNA sau NEGLIJA efortul necesar pentru a-ți reveni. O problemă care apare se va rezolva numai dacă ești dispus să faci un EFORT pentru a căuta SOLUȚII.

Există riscul să devii, în urma unor probleme, șocuri emoționale sau relații toxice, tot mai disfuncțional. Și să îți fie dificil să realizezi asta. Și tot mai greu devine să fii dispus să iei măsuri, să cauți SOLUȚII!

Indiciul cel mai clar al unei disfuncționalități personale este SUFERINȚA. A cărei prezență arată clar că nivelul tău de stres este prea ridicat. Și că e momentul să lucrezi la funcționalitatea ta!

Durata petrecută de tine în starea de disfuncționalitate este în strânsă legătură cu DORINȚA ta de a te elibera de ea! Rolul meu e să îți fiu alături, și să te ghidez, atunci când tu te simți PREGĂTIT să îți crești nivelul de claritate și funcționalitate! Mă găsești cu un simplu clic aici, ca să vorbim gratuit o întreagă oră!

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *