DEVINO CONȘTIENT DE VALOAREA TA!
Oprește DEVALORIZAREA și AUTOSABOTAREA propriei persoane !

Percepția TA asupra potențialului tău real este adesea DISTORSIONATĂ !
Doar o percepție POZITIVĂ asupra ta iți va putea crea ATITUDINEA necesara atingerii succesului !
Permite-mi să-ți explic CUM poți să-ți schimbi ușor și repede viziunea asupra vieții tale !
Înscrie-te pentru o discuție ONLINE pe care ți-o ofer GRATUIT !
Nume
E-mail
Telefon
completați toate câmpurile...


Pagina mea de Facebook

Războiul dus de tribul MEU împotriva tribului TĂU

tribul

Războiul dus de tribul MEU împotriva tribului TĂU

Eu sunt în tribul bun, şi tu eşti în tribul rău. Sau noi toţi suntem buni, şi voi toţi suntei răi. Ca în filmele americane. Împărţim totul în alb şi negru. Şi cei buni suntem noi.

Orice altă persoană care nu e cu noi, e împotriva noastră. Şi deci ne este duşman. Aşa ne-a învăţat şi Stalin. Cam aşa funcţionează omenirea de mii de ani.

Suntem membrii unui trib. Orice altă persoană din orice alt trib ne este duşman.

Tribul mai există de când ne-am civilizat?

Între timp, ne-am civilizat. Sau doar avem această impresie! Mi se pare mie, sau tu eşti de altă naţionalitate? Sau ai altă religie decât a mea, singura cu adevărat corectă! Şi unica adevărată!

Mai mult, locuieşti în alt oraş decât oraşul meu? Cum, nu eşti concetăţeanul meu? În plus, ai şi altă marcă de maşină… e clar, eşti DIFERIT! Faci parte din altă lume, din alt trib, nu poţi fi de-al meu, eşti un duşman!

În plus, votezi cu partidul X. În loc să îţi dai seama că ăia de la X sunt cu toţii excroci, şi fură! În timp ce partidul Y, ăla cu care ţin eu, e SINGURUL cinstit, adevărat, şi care vrea binele ţării.

Tribul tău e rău!

Cum, nu eşti de acord cu mine? Adică eu sunt prost? Părerea mea e greşită? Îţi arăt eu ţie! Tribul meu e cel mai tare, şi tu care eşti din altă parte, eşti inamicul. Mai mult, m-ai contrazis!

Nu eşti de acord cu o afirmaţie de-a mea? E clar, eşti trădător, vândut diavolului, şi TU cu toţi ai TĂI sunteți inamici. Ce nu îţi este clar? Totul e simplu, NOI suntem cei buni, tribul de băieţi buni!

VOI sunteţi din gaşca celor răi. Tribul care trebuie lichidat cu totul, zdrobit sau împuşcat. Ca în orice film western care se respectă.

Tolerăm alte triburi?

Toleranţa e pentru preoţi. Iar politeţea e pentru managerii de vânzări. Eu sunt cel care le ştie pe toate, şi trebuie neapărat să mă asculţi! Iar cine nu ascultă ce spun eu, e din tribul ălora răi!

Numai tribul MEU e bun, indiferent de conjunctură! Iar cei care nu vor să înţeleagă asta, şi să se alăture NOUĂ, sunt din tribul rău!

Tribul a supravieţuit?

Triburile supravieţuiesc. Doar că acum au evoluat. Nu se mai numesc triburi, ci religii, partide, secte, asociaţii profesionale sau sportive, grupări cu pasiuni comune, asociaţii vocaţionale sau artistice, curente de modă, mărci, brand-uri, afaceri  sau alte categorii.

Important e ca indivizii cocoţaţi în vârful lor să-şi poată exercita autoritatea, să domine şi să mulgă (da, să mulgă) energetic şi financiar fraierii cu gândire tribală. Care oricum îi urmează orbeşte, cu intoleranţă agresivă faţă de oricine altcineva din exterior.

Tribul foloseşte la ceva?

Cu cât nivelul TĂU intelectual e mai scăzut, cu atât tribul ţi-e mai util. Eşti sărac şi incompetent? Sau incapabil să te afirmi? Nici o problemă, te alături unui trib puternic. Poate fi şi al consumatorilor de droguri!

Important e să simţi că APARŢII de tribul TĂU. Exact ăsta e cuvântul, al TĂU. Chiar dacă eşti o picătură anonimă şi nesemnificativă în butoiul cu zeci de mii de indivizi, mulţi dintre ei superiori ţie, suntem cu toţii UNUL. C

um scrie şi pe dolarul american, „E pluribus unum” (Toţi suntem unul). Adică EU, dacă fac parte din tribul suporterilor echipei de fotbal X, înseamnă că NOI, adică EU şi restul de încă câteva mii sau zeci de mii, NOI suntem, da, suntem, puternici şi importanţi.

Cu toţii (inclusiv EU).  În acel moment, toate nerealizările mele proprii şi personale sunt trecute cu vederea (de către mine, adică le voi NEGA), şi toate realizările care aparţin de tribul meu (da, chiar al MEU) îmi asigură MIE, şi MIE, sau mai ales MIE, laurii victoriei NOASTRE.

Pentru că NOI, da, NOI, echipa de fotbal şi cei 20.000 de suporteri, printre care şi EU, deci spuneam că NOI am învins, am luat cupa! Păi să nu fiu mândru de victoria NOASTRĂ? Asta mă face pe MINE să mă simt și EU cu adevărat IMPORTANT!

Tribul te reprezintă!

Te identifici cu tribul! Atât de mult, încât meritele tribului sunt automat şi ale TALE. Iar duşmanii tribului TĂU sunt şi duşmanii TĂI! Eşti gata să-i agresezi doar pentru că NOI suntem mai buni decât EI.

Iar scopurile pe care tribul TĂU le scoate în evidenţă sunt şi scopurile TALE. De aceea te-ai alăturat tribului TĂU! TU aparţii de trib, şi tribul e al TĂU. O imagine a ta asupra realităţii. Sau mai exact, realitatea TA subiectivă.

Distorsionată puţin, aşa, doar prin părţile ei esenţiale. Nu char la nivel de delir sau halucinaţie, ci doar la nivel de minciună protectoare. De autoiluzionare. Pe care vrei să o crezi. Şi vei sfârşi crezând-o!

Spune-mi din ce trib eşti, ca să-ţi pun o etichetă. Cei din tribul X sunt aşa (desigur, răi şi mizerabili), însă cei din tribul MEU, sau AI NOŞTRI sunt ideali, perfecţi, şi impecabili! De aia NOI luptăm contra LOR.

Politica denotă gândire tribală

În politică, ura, intoleranţa şi incompetenţa agresivă confirmă pe deplin structurile de tip tribal. Orice trib, ajuns în frunte, devine interesat de interesul propriu al tribului, în detrimentul fraierilor care sau lăsat minţiţi să îi propulseze în frunte.

Cu cât minţi, manipulezi sau înşeli mai multă lume, cu atât strângi voturi mai multe, şi ai putere mai mare! Orice mitoman psihopat care fabulează este preferabil la vot oricărui manager competent care spune lucrurilor pe nume!

Alegem triburile cu numărul cel mai mare de psihopaţi, şi cu susţinere din partea presei aservite, alt trib de marionete profesioniste. Care execută ordinele altor triburi, numite servicii. (De salubritate, oare?). Subordonate și ele unor interese statale.

Cine reuşeşte să se detaşeze primul de gândirea tribală?

Sunt şi eu curios. Nici măcar psihologii nu au reuşit! Şi ei se luptă să creeze la nivel central, tribul LOR. Care să se diferenţieze de triburile CELORLALŢI prin patalamale costisitoare, care consfinţesc apartenenţa la tribul unic.

Pretins a fi singurul corect. Şi tocmai asta mă sperie! Mai mult, mă face să mă îndoiesc de tribul lor! Şi să observ disfuncţionalitatea flagrantă a celor care pretind că lucrează pentru a promova sănătatea, funcţionalitatea, normalitatea.

Aşa că aşteptările mele cu privire la oricare alte triburi şi la normalitatea lor devin tot mai realiste. Dacă experții cu doctorate în psihologie o dau în bară și devin tribali, dogmatici. primitivi, mercantili și disfuncționali, ce așteptări realiste mai pot să am de la oamenii obișnuiți? Ei sunt adesea fericiți să fie acceptați în diverse triburi!

Cum recunoaştem tribul disfuncţional şi simptomele lui?

După criteriile prin care identificăm şi sectele periculoase.

  • În primul rând o INTOLERANŢĂ AGRESIVĂ faţă de cei din afara lui!
  • Apoi, un sentiment de apartenenţă la trib, manifestat prin stereotipii, de genul NOI versus EI.
  • Mai adăugăm şi SUPUNERE, OBEDIENŢĂ TOTALĂ faţă de CONDUCĂTORUL din fruntea tribului.
  • Plus agresivitatea cu care acesta este apărat atunci când cineva îndrăzneşte să pună la îndoială pretinsa lui CORECTITUDINE ABSOLUTĂ, mai presus de orice îndoială.
  • Tendinţa de a considera politica tribului ca fiind o DOGMĂ, un adevăr suprem! Care nu se verifică, şi mai ales nu poate fi pusă în discuţie sub nici un motiv
  • Însemne, uniforme, patalamale sau alte SEMNE DISTINCTIVE, care consfinţesc, simbolic, apartenenţa rituală la tribul respectiv
  • Lipsa libertăţii de a ALEGE a membrilor tribului întregeşte tabloul disfuncţionalităţii ridicate la rang de virtute.

Ce putem face pentru a nu cădea victimă unui trib disfuncţional?

În primul rând să fim atenţi! Ca să observăm la timp simptomele care indică, discret la început, disfuncţionalitatea. Sunt descrise mai sus principalele caracteristici, care sunt relativ uşor de identificat.

Apoi, să acceptăm propria eroare. Ca să luăm la timp decizia de a o corecta. Apoi, dacă am descoperit că am intrat, din eroare, în astfel de grupări cu tendinţe totalitare, extremiste şi pretins hipercorecte, putem să ne eliberăm până când nu e prea târziu.

Cu riscul de a fi ulterior demonizaţi, agresaţi şi devalorizaţi pentru abandonarea pretinselor valori ale tribului abandonat. E chestie de curaj, de coloană vertebrală, de verticalitate.

Fără de care devii, mai devreme sau mai târziu, o simplă oaie din turma unui cioban iscusit în tehnici de manipulare. Iar dacă deja ești acolo, poți să te eliberezi, să-ți redobândești puterea interioară. Hai să discutăm despre asta! Prima discuție e GRATUITĂ (clic aici)

 

Daca ti-a placut articolul da-i un share!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Rezonezi cu ceea ce scriu?

Te pot ajuta să te transformi din „omul care urmează părerile altora” în „omul cu încredere în forțele proprii care și-a găsit propria intuiție interioară.”

Înscrie-te la o ședință gratuită cu mine și hai în grupul oamenilor care au preluat controlul propriei vieți!5 comentarii la “Războiul dus de tribul MEU împotriva tribului TĂU

  1. Negarea e un forta foarte puternica. Atat de dogmatic te poate aduce ca nu mai vrei sa parasesti tribul. Bunica mea ascundea tot timpul problemele de sanatate fata de ceilalti, nu facea ea bine ce facea si a murit fara sa zica la nimeni ca avea cancer.

    Dar niciodata nu a participat la vreun grup de oameni adunat (ca turma). E un comment off topic, dar trebuie sa-l spun 😁 Bun articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *